• Senaste nytt

PRESENTATION AV PROJEKTET

Har du någon gång varit på safari så vet du att det är en minst sagt storslagen upplevelse att se alla dessa mäktiga djur ströva fritt på savannens vidsträckta slätter. Men att dessutom under några veckor få leva, bo och somna under samma himmel som dessa fantastiska varelser är en fullständigt unik upplevelse!
Och att dessutom få volontärarbeta, uppleva och bidra till den mäktiga, men ack så hotade afrikanska noshörningens framtida överlevnad är något som du kommer att bära med dig resten av ditt liv!
Detta volontärprojektet är beläget ca 17 mil norr om Kampala och 7 mil söder om Murchison falls nationalpark och högkvarteret finns några kilometer utanför en liten by som heter Nakitoma village längs Gulu highway.
Ugandas noshörningar blev under Idi Amins hänsynslösa regim på 70 och 80-talet helt utrotade men efter en nästintill desperat hjälpinsats från vårt volontärprojekt i centrala Uganda i mitten av nittiotalet, där det bland annat köptes in fyra noshörningar från Kenya och två från en djurpark i USA, så har det långsamt växt fram en liten population i det skyddade området söder om Murchison Falls. I dagsläget så existerar det 15 exemplar av dessa storväxta individer som alla lever skyddade i ett 7000 hektar stort inhägnat område, med ca 80 dagligen patrullerande och beväpnade rangers.
Av dessa femton individer så är tre honor, tre hanar och nio noshörningsungar som har kommit till världen genom ett långsiktigt men framgångsrikt avelsprogram.
Strategin och planen på noshörningscentrat är enkel. Att föda upp noshörningar i en säker miljö, och på längre sikt återinföra dessa i Ugandas nationalparker när de anses som säkra.
Noshörningen är inte enbart hotad i Uganda, den är tillsammans med elefanten den mest hotade arten längs hela den afrikanska kontinenten.
Den tjuvjakt som pågår är ett veritabelt och avskyvärt massmord som riskerar att eliminera dessa intelligenta och magnifika varelser inom en otäckt nära framtid. En noshörning dödas var sjätte timme enbart i Sydafrika. De skjuts med bedövningspilar, sedan sågas hornen av och de flesta förblöder sedan till döds. Noshörningarna är färre till antalet jämfört med elefanter och arten kommer att vara borta inom en tioårsperiod om inte trenden bryts. Dessvärre ökar den ekonomiskt lukrativa tjuvjakten varje år och situationen börjar bli allt mer desperat. Därför är dessa projekt livsviktiga och allt mer avgörande, både för artens fortsatta överlevnad men även för ökad kunskap bland de som besöker området och lokalbefolkningen.
Projektet utbildar också lokala invånare till att arbeta som bland annat parkvakter, guider och administrativ personal och bidrar därmed till den egna ekonomin.
Det här projektet är ett av de mest autentiska djurprojekten som man kan tänka sig då du jobbar med vilda noshörningar i en hisnande vacker miljö!
Förutom noshörningarna, så lever även en mängd andra arter i området. Primater, kattdjur, apor och hundratals olika fågelarter frodas i denna miljö och du kommer att uppleva en rad av dem redan när du landar på campen.
Detta är ett projekt som vi på landofhope inte nog kan propagera vikten av med tanke på hur tillståndet för noshörningarna ser ut idag.
Och att sätta ord på upplevelsen att efter en hel dags arbete ute i bushen somna till ljudet av Afrikas djurinvånare, för att i soluppgången åter slå upp dina ögon, gnugga dem och inse att du inte drömmer, äta frukost under bar himmel, för att sedan fortsätta detta så avgörande arbete, det går inte att beskriva, det måste upplevas.
Vi behöver allt engagemang, vilja och hjärta som finns i denna kamp för att vi i framtiden kan säga att vi gjorde allt vi kunde..och att vi lyckades.
Så häng med till Uganda, upplev Afrikas pärla och bli en viktig bricka i ett av djurrikets mäktigaste invånares fortsatta existens. Tillsammans så kan vi göra skillnad!!

Kommentarer inaktiverade.