• Senaste nytt

PRAKTISKT

Hur jag tar mig dit?
Du kan ta dig till djurräddningsprojektet på två sätt. Det enklaste är att du betalar för transport från Kampala till centrat, detta kostar ca 136 USD per fordon och vi på landofhope arrangerar detta om du önskar. Vi försöker samordna transport tillsammans med andra volontärer från Kampala så att det blir billigare per person. Är det full minibuss så blir det ca 20 USD/person. Antalet resenärer kan dock variera och därmed priset.
Ett betydligt billigare alternativ om adu reser själv är att du hoppar på en buss från Kampalas busstation till Nakitoma village. Det avgår dagligen bussar som kan ta dig hit och kostar 15 USD. Färdsträckan mellan Kampala och Nakitoma är ca 17 mil och tar 5-6 timmar. Från Nakitoma village så tar du en Boda boda (minibuss) till högkvarteret. Härifrån är det endast 7 km och kostar i dagsläget 2,70 USD. Att åka lokalt kan vara trångt och obekvämt men samtidigt ett äventyr då du ofta hamnar i samspråk med den vänliga lokalbefolkningen. Landofhope rekommenderar det sistnämnda alternativet för en större autentisk upplevelse och för att spara på miljön.

När kan man åka?
Detta projekt är tillgängligt året men man bör ha de två regnperioderna i åtanke som inträffar från april-maj och okt-nov.

Vaccinationer
Eftersom du jobbar i direkt kontakt med djur så är kravet för vaccinering större än om du skulle åka på en traditionell resa till Uganda. Följande vaccinationer krävs för att volontärarbeta på det här djurräddningsprojektet:
• Gula febern.
• Polio
• Hepatit A (epidemisk gulsot) och hepatit B.
• Meningokocker
• Stelkramp
• HIV-test
• Tuberkulos-test
• Malariaprofylax
• Rabies (ej obligatoriskt men rekommenderas)

Visum
Visum kan man ordna på två sätt. Antingen ansöker du om det på Ugandas ambassad i Köpenhamn (finns ej någon i Sverige), www.ugandaembassy.dk, eller så löser du det när du anländer på Entebbes flygplats. Om du väljer det förstnämnda så laddar du hem en ansökningsblankett på hemsidan, fyller i och skickar iväg den tillsammans med pass, två passfoton, 300 kr samt kopia på att du är vaccinerad mot gula febern. Läs på hemsidan för eventuella ändringar. Om du väljer det sistnämnda som är lite lättare, så tar du med passet såklart (som ska vara giltigt i sex månader efter hemresa och ha två tomma sidor), två passfoton och 60 USD. Ansökan fyller du i på planet eller vid ankomsten. Turistvisumet räcker i tre månader.
Tänk på att de endast tar emot kontanter vid visumhanteringen på flygplatsen!

Valuta
Valutan i Uganda heter ugandiska shilling. 10 000 UGS är i dagsläget ca 25 kr eller 3,50 USD. Uttagsautomater och växlingskontor finns främst i Kampala och Entebbe. Det finns en ATM i byn Masindi som ligger en timme bort men vi rekommenderar att du tar ut tillräckligt med kontanter innan du når projektet ställe.

Säkerhet
Uganda är med afrikanska mått mätt ett säkert land. Den största risken man löper som turist är istället relaterade till malariamyggen. Men man ska vara medveten om att Uganda gränsar till länder som är mindre politiskt stabila. Därför bör man, innan man åker, vara uppdaterad på den pågående politiska situationen i länder som Kongo-Kinshasa, Sudan och till viss del Kenya. Vi på landofhope kommer att hålla oss informerade om det politiska läget för att försäkra att du inte löper några som helst risker när du åker. Djurräddningsprojektet och platsen du kommer att befinna dig vid är säkert och på betryggande avstånd från konfliktområden.
En annan faktor man bör vara medveten är Ugandas stränga lagstiftning för homosexuella. Det är inte bara ett brott att visa sin homosexuella läggning öppet, straffen är bland de hårdaste i världen med långa fängelsestraff som följd.

Språk
Det officiella språket i Uganda är engelska och i vissa källor även Swahili. Engelskan används oftast som andraspråk utöver mer än trettio andra lokala språk. De flesta från den yngre generationen behärskar engelskan bra. Swahili som härstammar från Afrikas östkust är också ett användbart språk i större delar av landet.

Kontakt
Sverige har en ambassad i Kampala som man kan kontakta vid behov.
Besöksadress:
24, Lumumba Avenue Nakasero Kampala
Postadress:
Embassy of Sweden P.O. Box 22669 Kampala Uganda
Telefon och e-post:
Tel: +256 417 700 800 E-post: ambassaden.kampala@gov.se

Du kan givetvis kontakta oss på landofhope på telefon eller via mail när som helst under din resa.

Kommentarer inaktiverade.