• Senaste nytt

EN DAG PÅ PROJEKTET

Din arbetsvecka rymmer sex schemalagda dagar. Du har alltid en ledig dag i veckan, dock så är det inte nödvändigt att det blir en helgdag. Din lediga dag beror på hur behoven och schemat ser ut för övriga volontärer. Arbetstiderna kan variera men är oftast mellan 09.00-13 och 14.30-16.30. En typisk dag på djurräddningsprojektet börjar med en genomgång av dagens aktiviteter direkt efter frukost som brukar serveras runt 07.30. Därefter så väntar det viktiga dagliga arbetet som kan bestå av underhåll och reparation av inhägnaden, spårsökning, övervakning av noshörningarna, datainsamling för att registrera hur många de är, var de befinner sig, eventuella skador, och mycket mer. Du kan också, som vi tidigare nämnt, arbeta under nattetid tillsammans med de erfarna rangersvakterna och biologerna för övervakning av djuren.
Observera, och detta är viktigt, att det kan inträffa att du hamnar i ett så kallat skarpt läge, det vill säga att man under nattpatrulleringen påträffar tjuvjägare och då måste vakterna agera för att få bort dem från området. Det räcker nästan alltid med att visa sin närvaro för att skrämma bort dem, men ibland måste de skjuta varningsskott och detta kan såklart vara obehagligt. Detta är extremt ovanligt men att skydda noshörningarna är deras viktigaste uppgift. Det finns med andra ord ett riskmoment även om den är ytterst sällsynt. Ni kommer inte att utsättas för några onödiga risker, eller att tvingas delta i något som känns obekvämt. Men vetskapen att det förekommer tjuvjägare i området är viktig.
Övriga uppgifter under dagen kan vara att assistera på rehabiliteringscentrat, hjälpa till med underhåll av byggnaderna och undervisa på den lokala skolan.
Men det är viktigt att du har en öppen och flexibel inställning till arbetet. Det kan och kommer att ändras från dag till dag. Vi bestämmer inte djurens behov, det gör dem själva. Det är med andra ord ett varierat men väldigt meningsfyllt arbete som väntar dig på det här djurräddningsprojektet i hjärtat av Uganda.
En viktig aspekt när man jobbar som volontär tillsammans med andra nationaliteter och bakgrund, är att man visar respekt och empati gentemot varandra. Att man förstår att alla jobbar efter samma mål, det vill säga bevarandet av en hotad djurart.

När du är ledig
Omgivningarna runt baslägret är väldigt vackra och väl värda en upptäcksfärd. När du är ledig så har du möjlighet att vila, läsa, simma i den närliggande swimmingpoolen, eller ta en Boda boda till Nakitoma village som är den närmsta byn, där du kan handla det mest nödvändigaste (snacks, frukt, tvättmedel).

Kommentarer inaktiverade.