• Senaste nytt

PRAKTISKT

När kan man åka?

Det här projektet är tillgängligt året runt förutom när skolan stänger under loven.

Man bör även ha den långa regnperioden i åtanke innan man åker till Nepal. Den sträcker sig från början av Juni till början av September. Då regnar det nästan varje dag och temperaturen är varm och fuktig. Kathmandu kan vara en utmanande stad under den här tiden på året, framförallt under Juni och Juli.

Hur tar jag mig dit?

När du väl landat på Kathmandus internationella flygplats så kommer vår volontärkoordiantor och hämtar och kör dig till ditt boende i centrala Kathmandu.

Vaccinationer

Gula Febern är obligatorisk om du anländer från vissa länder i Afrika eller Sydamerika. Vaccinering från Polio, stelkramp, hepatit A , hepatit B och difteri  bör ses över.  Malariamyggan finns främst i de låglänta södra delarna av landet och det behövs inget extra skydd om man vistas i Kathmandu eller uppe på högre höjder.

Den minimala risken att drabbas av Japansk encefalit finns endast om du vistas i de södra delarna, precis som malaria.

Visum

Du kan ansöka om visum när du anländer till flygplatsen i Kathmandu. Oftast får du blanketter redan på flyget som du kan fylla i. Du ska ha två giltiga passfoton med vit bakgrund och passet ska vara giltigt 6 mån efter hemkomst.

Vill du ha det gjort innan avresa så kan man ansöka på Nepals generalkonsulat i Stockholm, www.nepalsgeneralkonsulat.se.

Handläggningstiden brukar vara 2-3 veckor.

För närvarande gäller dessa priser:

15 dagar: 400 kr (25 USD på plats)

30 dagar: 490 kr (40 USD på plats)

90 dagar: 850 kr (100 USD på plats)

Tänk på att de endast tar emot kontanter vid visumhanteringen på flygplatsen!

 

Valuta

Valutan i Nepal heter nepalesiska rupies. Växlingskontor finns överallt i Thamel, bankomaterna är få men det finns några stycken.

Räkna inte med att kunna betala med kreditkort överallt, se till att du har kontanter, framförallt på mindre restauranger och affärer. Om du planerar att göra en vandring i bergen så se till att du har en reskassa för hela perioden och då i mindre valuta då växlingsmöjligheterna oftast är begränsade.

 

 Säkerhet

Nepal är förhållandevis säkert men är samtidigt ett fattigt land. Rån förekommer, främst i städerna och då oftast när mörkret infallit.

Nepaleserna är oftast mycket vänliga och hjälpsamma men frestelsen kan bli stor om något av värde finns tillgängligt.

Var därför vaksam på dina värdesaker och skylta inte med kontanter eller liknande.

 

Språk

Det dominerande språket i Nepal är Nepali som talas av ca halva befolkningen. Influenserna från väst har gjort att fler behärskar åtminstone lite engelska. Den yngre generationen är i regel bra på engelska.

 Kontakt

Sverige har i dagsläget ingen ambassad i Nepal. Svenska resenärer hänvisas till den svenska ambassaden i New Dehli, Indien. Det finns dock ett svenskt konsulat i Kathmandu med nepalesisk personal som behandlar eventuella frågor med svensk anknytning.

 

Svenska konsulatets mailadress: meerahome@wlink.com.np

Svenska ambassaden i New Dehli

Embassy of Sweden

4-5 Nyaya Marg Chanakyapuri

New Delhi 110 021

Indien

Tel: +91 11 4419 7100

Fax: +91 11 2688 5401

Fax: +91 11 2410 0834 (Visa)

E-post:

ambassaden.new-delhi@foreign.ministry.se

 

Du kan såklart alltid kontakta oss på landofhope när som helst under din resa!

Kommentarer inaktiverade.