• Senaste nytt

PRESENTATION AV PROJEKTET

Har du någon gång varit på safari så vet du att det är en minst sagt storslagen upplevelse att se dessa mäktiga djur ströva fritt på savannens vidsträckta slätter. Men att dessutom under några veckor få leva, bo och somna under stjärnorna i det vilda och drömlika namibiska ökenlanskapet är en fullständigt unik upplevelse! Att dessutom få volontärarbeta, uppleva och bidra till den mäktiga ökenelefantens överlevnad är något som du kommer att bära med dig resten av ditt liv!

Elefanterna i Namibia var under 70 och 80-talets hänsynslösa tjuvjakt nära att utrotas men genom efter en akut hjälpinsats så lyckades man att bevara en liten population som nu lever kvar i Damaralands surrealistiska landskap. I dagsläget så existerar ca 500 av dessa storväxta individer och det är hit du under några veckor kommer att bo, volontärarbeta och vara en viktig del för artens fortsatta överlevnad. Den vilda elefanten är kraftig hotad, inte bara i Namibia, utan längs hela den afrikanska kontinenten. Forskarna förutspår att den kan vara nästintill utrotad inom en tioårsperiod om inte utvecklingen vänder. Den främsta orsaken till dess minskade population är just tjuvjakt där betarna utgör hårdvaluta i olika delar av världen. En annan orsak till att den namibiska ökenelefanten hamnar på kollisionskurs med människan är djurets ständiga men naturliga jakt på vattenhål och som river upp mänskligt byggda dammar och odlingar. Detta skapar en konflikt mellan människa och djur och som utgör ett reellt hot mot arten då tillgången till färskvatten i detta torra ökenlandskap är en förutsättning för människornas överlevnad. Lösningen är att bygga gigantiska skyddshägn runt dessa vattenresurser och som hindrar elefanterna från att riva upp vattenledningar och infrastruktur men som ändå har till gång till de naturliga vattenhålen. Detta har visat sig enormt framgångsrikt och arbetet med dessa hägn kommer att utgöra en stor och viktig del av din volontärtid. Projektet har i dagsläget byggt över 150 stycken sådana hägn och skapat alternativa vattenresurser för elefanterna. Identifiering och rörelsedata för få kunskap om var och hur de olika individerna förflyttar sig kommer också vara en stor del av din tid i den namibiska bushen.

Projektet har också genom volontärmedel totalrenoverat en skola i området vid Ugabfloden där barnen också får lära sig om elefanternas beteende och hur de själva ska förhålla sig till dem, då de ofta rör sig endast några meter från skolbyggnaden. Att lokalbefolkningen får den nödvändiga kunskapen är ett viktigt instrument och utgör en fundamental grund i landofhopes filosofi där vi strävar efter att integrera våra resor och volontärprojekt med de människor som bor där.

Projektet utbildar också lokala invånare till att arbeta som parkvakter och lär dem hur man på ett riskfritt sätt närmar sig dessa ståtliga djur och hur man identifierar de olika individerna.

Det här projektet är ett av de mest vilda och autentiska djurprojekten som man kan tänka sig då du jobbar med helt fria ökenelefanter i en fullständigt sagolik miljö, det namibiska ökenlandskapet!

Att sätta ord på upplevelsen att efter hel dag i bushen, kväll efter kväll, somna under bar himmel med endast ljuset från stjärnorna, skarpare och klarare än du någonsin skådat och ett plötsligt trumpetljud som skär genom natten, för att i soluppgången slå upp dina ögon, gnugga dem och inse att du inte drömmer, äta frukost i det vidsträckta landskapet, innan du börjar dagens arbete med något så viktigt, det går inte att beskriva..det måste upplevas.

 

Kommentarer inaktiverade.