• Senaste nytt

PRAKTISKT

När kan jag åka?

Det här projektet är tillgängligt året runt förutom när skolan stänger under lov och helgdagar. Man bör även ha regnperioden i åtanke när man planerar sin volontärresa. Den pågår från December till Mars. Det är fullt möjligt att åka även under denna period. Regnet brukar falla kort men intensivt, framförallt under eftermiddagen, för att sedan klarna upp under kvällen.

Hur tar jag mig dit?

När du väl landat på Bali så kommer vår volontärkoordinator att hämta dig på flygplatsen och kör dig till ditt boende i Ubud.

Vaccinationer

Vaccination mot polio, stelkramp, difteri, tyfoid och hepatit A/B bör ses över. Dukoral mot kolera och malariatabletter kan rekommenderas. Prata med din vaccinationsrådgivare! Gula febern krävs för inresa om du anländer från vissa länder i Afrika och Sydamerika. Ta kontakt med din vaccinationsenhet i god tid innan avresa för rådgivning. OBS! Glöm inte att ta med din gula vaccinationsbok på resan.

 Visum

Som svensk medborgare måste du ha visum för att få resa till Indonesien. Att skaffa ett indonesiskt visa är dock enkelt. Om du ska åka som turist/volontär till landet så kan du få ett turistvisum som räcker i 30 dagar på plats. Att skaffa ett turistvisum på plats kostar 10-25 USD beroende på hur länge du vill stanna (7-30 dagar). Viktigt att veta är att du inte kan förlänga din vistelse på plats. Om du planerar att stanna längre än 30 dagar måste du skaffa visum innan du åker till Indonesien. Du ordnar visum via Indonesiska ambassaden i Stockholm och kan få turistvisum i upp till 60 dagar. Detta kostar ca 650 kr. Om man vill stanna ännu längre så måste man lämna landet i minst 24 tim, för att sen åka tillbaka och därefter ordna ett nytt på flygplatsen. Det kan vara bra att veta att du behöver ett utresetillstånd när du lämnar landet. Detta löser du lätt på flygplatsen när du ska åka hem, och kostar ca 15 USD. Tänk på att de endast tar emot kontanter vid visumhantering och utresetillstånd på flygplatsen!

 Valuta

Valutan i Indonesien heter Indonesiska rupiah. Det finns gott om uttagsautomater i Ubud, men om du ger dig ut på landsbygden eller någon av de mindre öarna så gör du bäst i att ha kontanter till hands. Så gäller även på Nusa Penida. Dock så finns det en ATM, men den tar bara emot mastercard. I dagsläget så ligger kursen på ca 10 kr/19 000 Rupiah. Indonesien är billigt, du betalar ungefär hälften så mycket för ett restaurangbesök jämfört med här hemma.

 Säkerhet

Bali och Nusa Penida är förmodligen mer säkert än de flesta västerländska städer. Brottsligheten är låg, framförallt på Nusa Penida, men man bör ändå vidta de vanligaste säkerhetsåtgärderna. Ha kontanter och kreditkort på ett säkert ställe, och skylta inte med större sedlar. Den största faran är nog istället den smått galna trafiken. Trafikregler följs efter behag och du om du bestämmer dig för att hyra en scooter eller bil så var ordentligt uppmärksam när du ger dig ut på vägarna.

 Språk

Det finns över 700 lokala språk i Indonesien, men det officiella språket är Bahasa Indonesia. Det har sin grund i det sydostasiatiska språket, Malay. Den ökande turismen har dock medfört att många från den yngre generationen behärskar åtminstone grundläggande engelska. Men om du kommer ut på landsbygden så får du vara beredd på en del språkförbistringar.

Kontakt

Sverige har en ambassad i Indonesiens huvudstad, Jakarta.

Besöksadress:

Embassy of Sweden Menara Rajawali, 9th floor Kawasan Mega Kuningan, Lot 5.1 12950 Jakarta Indonesia

 Postadress:

Embassy of Sweden Menara Rajawali, 9th floor Kawasan Mega Kuningan, Lot 5.1 12950 Jakarta Indonesia

Telenfon och e-post:

Tel: +62 21 2553 5900 E-post: ambassaden.jakarta@gov.se

Du kan givetvis kontakta oss på landofhope när som helst under din resa!

 

Kommentarer inaktiverade.