• Senaste nytt

PRAKTISKT

Hur jag tar mig dit

För att komma till projektet så behöver du ta en lokal buss från Quitos centralstation till staden Puyo som ligger belägen precis vid randen av den väldiga Amazonasdjungeln. Bussresan tar ca 5 timmar och kommer ta dig över och igenom Andernas mäktiga bergstoppar innan du är framme. Bussarna avgår varje dag med täta mellanrum, men för exakta avgångstider så rekommenderar vi att du hör med receptionen på ditt hotell i Quito. Väl i Puyo så kommer du att bli hämtad av vår volontärkoordinator. Vi brukar hämta upp volontärer 16.00 så om du åker från Quito med en av morgonbussarna så är du där i god tid. Du kommer få tydliga riktlinjer hur transport och avhämtning kommer att ske när du väl bokat din resa.

Observera att eftersom det är en lokal bussresa och inte möjlig att betala i förhand så ingår den ej i priset och kostar ca 15 USD.

 När kan man åka?

Detta projekt kan du åka till året runt. Man ska dock vara medveten om regnperiodens cykler. Amazonas får mest nederbörd mellan april och juli. De torraste månaderna är augusti, december och mars.

 Vaccinationer

Gula febern-vaccination krävs om du anländer direkt från vissa länder i Sydamerika och Afrika men rekommenderas om du åker direkt från Sverige med tanke på att du kommer vistas en längre tid i Amazonasregionen. Hepatit A (epidemisk gulsot) och hepatit B, tyfoid, och rabies rekommenderas också.

Polio-, stelkramps- och difteri-vaccinationerna bör ses över. Till vissa riskgrupper dessutom: Dukoral (ett koleravaccin).

Risken för malaria i Ecuador är liten, men risken är betydligt större i Amazonas och vi rekommenderar att du diskuterar det med din vaccinationsrådgivare.

Visum

Det behövs inget visum för svenska medborgare när dem anländer till Ecuador om man inte stannar längre än 90 dagar. Du behöver dock ett pass som är giltigt i sex månader vid inresa.

 Valuta

Valutan i Ecuador är amerikanska dollar (USD).

 Säkerhet

Säkerheten är relativt hög i Ecuador men stöldstatistiken och risken för ficktjuvar är alltjämt högre jämfört med exempelvis Europa.

Använd sunt förnuft bland folksamlingar och ha värdesaker på behörigt avstånd från ficktjuvar. Lämna aldrig värdesaker eller resväskor obevakade.

En annan säkerhetsaspekt är landets geografi där området ligger i ett jordbävning och vulkandrabbat område. Regnperioden medför också ofta översvämningar som kan ställa till problem när man ska ta sig fram i vissa delar.

Politiska demonstrationer uppträder sporadiskt och medför ibland att vissa vägar spärras av. Den väpnade konflikten i Colombia gör att säkerheten längst uppe i norr är mer osäker jämfört med resterande landet. Ambassaden uppmanar till försiktighet i landsbygdsområden i regioner som gränsar till Colombia.

Uppdatera dig innan du åker på exempelvis www.swedenabroad.com om det aktuella säkerhetsläget.

 Språk

Det officiella språket i Ecuador är spanska, men många indianstammar talar fortfarande sitt lokala språk. Kunskaperna i det engelska språket är väldigt varierande. I huvudstaden och på turistorterna så är den i regel bättre, men på landsbygden och i mindre samhällen så kan du få leta länge innan någon förstår vad du säger. Vi på landofhope rekommenderar varmt att du försöker lära dig åtminstone några enkla vardagliga fraser på spanska innan du åker.

 

Adjö – Adiós

God dag – Buenos días

God morgon – Buenos días

God middag – Buenas tardes

God kväll/natt – Buenas noches

Hej – Hola

Hej då – Adiós

Lycka till – Buena suerte

Trevlig resa – Buen viaje

Trevligt att träffas – Encantado de conocerle

På återseende – Hasta pronto

Vad heter Ni (du)? Jag heter …- Como se llama usted? (¿Como te llamas?) Yo me llamo …

Vi ses i morgon – Nos vemos mañana

Välkommen – Bienvenido

Välkomna – Bienvenidos

 

Kontakt

Sverige har en ambassad i Quito. Vid allvarliga händelser, exempelvis vid naturkatastrofer så kan man vända sig till nedanstående adress.

Naturligtvis så kan du när som helst under din volontärperiod kontakta oss på landofhope på telefon eller via mail.

Sveriges ambassad

Sveriges generalkonsulat Diego de Almagro N32-27 y Whymper Edificio Torres Whimper, Piso 11, Oficina 1101 Quito, Ecuador Tel: +593 2 223 3793 Fax: +593 2 255 8850 E-post: vconsuec@uio.satnet.net

 

Kommentarer inaktiverade.