• Senaste nytt

PRAKTISKT

Hur jag tar mig dit

Playa Camaronal ligger bara 40 minuter med Taxi från Samara där skolans Campus och våra språkkurser är belägna. Om du väljer att förlägga din spanskakurs här så avgår en taxi från campus kl 16.00 på söndagen, dagen innan din volontärperiod startar, och som går direkt till volontärboendet. Det finns även möjlighet att åka på måndag morgon kl 08.00 om man exempelvis är ute på någon tur och inte kommer tillbaka förrän senare på söndag kvällen.

Om du åker direkt från San Jose så avgår bussar från busstationen till Samara med byte i Nicoya. Därefter så tar du en taxi från Samara enligt ovan.

 

När kan man åka?

Det här projektet är tillgängligt året runt! Sköldpaddorna anländer och bygger sina bo i cykler under hela året beroende på art.

 

Gula febern-vaccination krävs om du anländer direkt från vissa länder i Sydamerika och Afrika. Polio-, stelkramps- och difteri-vaccinationerna bör ses över. Eventuellt skydd mot hepatit A (epidemisk gulsot) och hepatit B samt tyfoid. Till vissa riskgrupper dessutom: Dukoral (ett koleravaccin) och rabies om man ska jobba med djur. Malaria förekommer ej i Costa Rica.

 

Visum

Det behövs inget visum för svenska medborgare när dem anländer till Costa Rica om man inte stannar längre än tre månader. Tänk på att du måste betala en skatt vid flygplatsen när du lämnar landet igen. Den ligger för nuvarande på 26 USD.

 

Valuta

Valutan i Costa Rica heter colon. 10 svenska kronor är ungefär 800 colones. 1 USD är ungefär 500 colones.

 

Säkerhet

Landet är ett av dem säkrare länderna i Centralamerika, men har ändå en högre brottstatistik än de flesta europeiska länder. Det är främst huvudstaden San Jose och turistorterna kring den karibiska kusten som pressar upp siffrorna. Använd sunt förnuft bland folksamlingar och ha värdesaker på behörigt avstånd från ficktjuvar. Lämna aldrig värdesaker eller resväskor obevakade.

Ur en politisk synvinkel så är landet väldigt säkert där inre konflikter är väldigt sällsynta.

 

Språk

Det officiella språket i Costa Rica är spanska. Costaricanerna talar en lite långsammare variant jämfört med i exempelvis Spanien och det kan ibland orsaka lite förvirring. Kunskaperna i det engelska språket är väldigt varierande. I huvudstaden och på turistorterna så är dem i regel bättre, men på landsbygden och i mindre samhällen så kan du få leta länge innan någon förstår vad du säger. Vi på landofhope rekommenderar varmt att du försöker lära dig åtminstone några enkla vardagliga fraser på spanska innan du åker.

 

Adjö – Adiós

God dag – Buenos días

God morgon – Buenos días

God middag – Buenas tardes

God kväll/natt – Buenas noches

Hej – Hola

Hej då – Adiós

Lycka till – Buena suerte

Trevlig resa – Buen viaje

Trevligt att träffas – Encantado de conocerle

På återseende – Hasta pronto

Vad heter Ni (du)? Jag heter …- Como se llama usted? (¿Como te llamas?) Yo me llamo …

Vi ses i morgon – Nos vemos mañana

Välkommen – Bienvenido

Välkomna – Bienvenidos

 

                                                       Kontakt

Sverige har ingen ambassad i San Jose, alla frågor på ambassadnivå behandlas av den svenska ambassaden i Guatemala. Dock så finns det ett svenskt konsulat i San Jose som man som svensk medborgare kan vända sig till vid allvarligare händelser.

Naturligtvis så kan du när som helst under din volontärperiod kontakta oss på landofhope på telefon eller via mail.

 

Sveriges konsulat I San Jose

Adress: Avenida Escazú, Edificio 202, Suite 305, 3er piso, Escazú Expeditionstid: mån-fre kl. 09-12. Tel. +506-2288-3726

E-post konsulatet: consuladodesuecia.sanjose@gmail.com

 

Guatemalas ambassad

Telefontider: För migrationsärenden, frågor om pass samt tidsbokning för passansökan:

Måndag-fredag 08:00 – 09:00, telefonnummer: (+502) 2384-7304.

Övriga frågor: Måndag-torsdag 09:00 – 12:30 och 13:30-16:30, fredag 09:00-14:00, telefonnummer: (502) 2384-7300

 

Kommentarer inaktiverade.