• Senaste nytt

PRESENTATION AV VOLONTÄRPROJEKTET

”Osa Peninsula är den biologiskt mest intensiva platsen på jorden i termer av biologisk mångfald”. Detta är National Geographics egna ord om halvön som ligger belägen i landets sydvästra hörn.

Det är här i utkanten av Corcovados regnskog du kommer att leva och bo under din volontärperiod.

Och låt oss göra en sak klar redan nu, det här är äkta vildmark.

Bara att ta sig hit är ett äventyr i sig, där du först får uppleva halva landet från en buss för att därefter byta till en båt som tar dig in i den täta djungeln.  När du väl är på plats så kommer du få all information du behöver i ditt arbete för att främja återväxten för den hotade olivfärgade havssköldpaddan.

Situationen för arten är kritisk. De senaste åren så har populationen minskat med 80 % och den lever på randen av utrotning. En av de främsta anledningarna är den utökade nätfångsten i fiskeindustrin där sköldpaddor i hundratusentals fastnar och dör varje år.

Andra starkt bidragande orsaker är plastskräp som flyter runt i haven och som den misstar som föda, nybygge och exploatering längs kuststräckorna, och inte minst, den utbredda och illegala försäljningen av både sköldpaddan och dess ägg.

I åratal så har detta varit den främsta och ibland enda försörjningen för människorna i det här området, liksom i många andra delar av världen.

Vi på landofhope är övertygade om att enda sättet att rädda dessa arter är att integrera de som lever här, i projektet, istället för att ta ifrån deras försörjning. Genom finansiering, främst från volontärer, så har volontärprojektet anställt ett flertal personer från samhället som nu jobbar aktivt med det, och genom vårt homestayprogram så har familjer i byn fått en betydande inkomst som de har saknat tidigare.

 

 

Kommentarer inaktiverade.