• Senaste nytt

PRAKTISKT

Lokalisation och hur jag tar mig dit
Projektet och volontärboendet är beläget strax utanför Manuel Antonio village.
Om du kommer från Hereida så tar du först en buss från Hereida till San Jose, därefter tar du en buss från Tracopa station direkt till Manuel Antonio. Bussen tar ungefär sex timmar men stannar ungefär vid halva sträckan för en kort paus vid något rastställe där det finns möjlighet till toabesök och handla något att äta eller dricka. Tänk på att du bör hålla koll på dina tillhörigheter om du lämnar bussen. När du kliver av bussen i Manuel Antonio så följer du vägen rakt ner tills du ser en skylt där det står ”Ministerio del Ambiente y Energia, Parque Nacional Manuel Antonio”. Gå in till huvudkontoret på vänster sida, där väntar en av parkvakterna på dig. Han kommer följa dig till ditt boende.
Om du kommer från Samara, så tar du bussen till San Jose som avgår 04.30 på morgonen. Ta en taxi i San Jose till Tracopa station, därefter bussen mot Manuel Antonio som avgår klockan 12.00, middagstid.
Tänk på att bussbiljetterna ej ingår och måste köpas i förhand eftersom de snabbt blir fulla. Ta kontakt med vår volontärkoordinator på någon av skolorna några dagar innan så hjälper hon dig med allt.

När kan man åka?
Detta projekt är tillgängligt året runt förutom under påskveckan och de sista två veckorna i december.

Vaccinationer
Gula febern-vaccination krävs om du anländer direkt från vissa länder i Sydamerika och Afrika. Polio-, stelkramps- och difteri-vaccinationerna bör ses över. Eventuellt skydd mot hepatit A (epidemisk gulsot) och hepatit B samt tyfoid. Till vissa riskgrupper dessutom: Dukoral (ett koleravaccin) och rabies om man ska jobba med djur. Malaria förekommer ej i Costa Rica.

Visum
Det behövs inget visum för svenska medborgare när dem anländer till Costa Rica om man inte stannar längre än tre månader. Tänk på att du måste betala en skatt vid flygplatsen när du lämnar landet igen. Den ligger för nuvarande på 26 USD.

Valuta
Valutan i Costa Rica heter colon. 10 svenska kronor är ungefär 800 colones. 1 USD är ungefär 500 colones.

Säkerhet
Landet är ett av dem säkrare länderna i Centralamerika, men har ändå en högre brottstatistik än de flesta europeiska länder. Det är främst huvudstaden San Jose och turistorterna kring den karibiska kusten som pressar upp siffrorna. Använd sunt förnuft bland folksamlingar och ha värdesaker på behörigt avstånd från ficktjuvar. Lämna aldrig värdesaker eller resväskor obevakade.
Ur en politisk synvinkel så är landet väldigt säkert där inre konflikter är väldigt sällsynta.
Språk
Det officiella språket i Costa Rica är spanska. Costaricanerna talar en lite långsammare variant jämfört med i exempelvis Spanien och det kan ibland orsaka lite förvirring. Kunskaperna i det engelska språket är väldigt varierande. I huvudstaden och på turistorterna så är dem i regel bättre, men på landsbygden och i mindre samhällen så kan du få leta länge innan någon förstår vad du säger. Vi på landofhope rekommenderar varmt att du försöker lära dig åtminstone några enkla vardagliga fraser på spanska innan du åker.

Adjö – Adiós
God dag – Buenos días
God morgon – Buenos días
God middag – Buenas tardes
God kväll/natt – Buenas noches
Hej – Hola
Hej då – Adiós
Lycka till – Buena suerte
Trevlig resa – Buen viaje
Trevligt att träffas – Encantado de conocerle
På återseende – Hasta pronto
Vad heter Ni (du)? Jag heter …- Como se llama usted? (¿Como te llamas?) Yo me llamo …
Vi ses i morgon – Nos vemos mañana
Välkommen – Bienvenido
Välkomna – Bienvenidos
Kontakt
Sverige har ingen ambassad i San Jose, alla frågor på ambassadnivå behandlas av den svenska ambassaden i Guatemala. Dock så finns det ett svenskt konsulat i San Jose som man som svensk medborgare kan vända sig till vid allvarligare händelser.
Naturligtvis så kan du när som helst under din volontärperiod kontakta oss på landofhope på telefon eller via mail.

Sveriges konsulat I San Jose
Adress: Avenida Escazú, Edificio 202, Suite 305, 3er piso, Escazú Expeditionstid: mån-fre kl. 09-12. Tel. +506-2288-3726
E-post konsulatet: consuladodesuecia.sanjose@gmail.com

Guatemalas ambassad
Telefontider:
För migrationsärenden, frågor om pass samt tidsbokning för passansökan:
Måndag-fredag 08:00 – 09:00, telefonnummer: (+502) 2384-7304.
Övriga frågor:
Måndag-torsdag 09:00 – 12:30 och 13:30-16:30, fredag 09:00-14:00, telefonnummer: (502) 2384-7300

Kommentarer inaktiverade.