• Senaste nytt

VÅRA VOLONTÄRPROJEKT

  Sköldpaddsprojekt i Corcovado, Costa Rica

”Våra volontärprojekt är nästan uteslutande med fokus på miljö  och djurfrågor. Detta är ett medvetet val och det som vi på  landofhope brinner för! Alla våra resor, inkluderat äventyrsresorna har en springande punkt, och det är att belysa och uppmärksamma framtidens största utmaning, att skydda vår miljö och de vilda djur som lever i den, samt integrera de människor som bor där i det huvudsakliga arbetet. Våra samarbetspartner är nästan uteslutande mindre gräsrotsorganisationer i nära samarbete med dess lokalbefolkning.”

Vi har INTE några barnhem i vårt utbud. Detta är också ett högst medvetet val. Även om vi ständigt får förfrågningar från både resenärer men också olika organisationer som vill samarbeta med oss så är det ett viktigt ställningstagande från vår sida. Ett otal undersökningar har gjorts från opartiska instanser om hur barn påverkas med en så kraftig omsättning som det innebär med barnhemspersonal som baseras på volontärer. Små barn behöver en fast hand och en trygg famn. Små barn tyr sig snabbt och tiotals människor som kommer och går från vecka till vecka är inte alltid positivt för deras utveckling. Det är inte tillåtet i Sverige och vi anser därför inte att det är etiskt och moraliskt rätt att arbeta så i ett annat land heller. Vi råder alla resenärer att stötta barnhem genom att istället sponsra den fasta personalen med ekonomiska medel eller ta med material till barnhemmet under din resa. Vi har flera barnhem i våra projektländer som du kan få besöka och lämna utrustning till om du vill. Vi har också satt en minimigräns på sex veckor på de två skolor i Nepal och Indonesien som vi har i vårt program för att minska omsättningen.

Elever och volontärer i skolan på Bali, Indonesien    Elever i årskurs sex på skolan i katmandu

De flesta av våra volontärprojekt är i nära samarbete med lokalbefolkningen och innebär exempelvis att man bor med en värdfamilj, en så kallad ”homestay”. Detta är en viktig och unik upplevelse och gör att du kommer att andas en främmande kultur på ett sätt som annars är svårt som vanlig resenär. Vi är övertygade om att det är direkt avgörande för projektens utveckling och överlevnad med en stark anknytning till det lokala vardagslivet och människorna som lever där. Projektet får inte vara något ”utomstående”, det ska vara förankrat med närområdet. Det är ett av våra mest grund-läggande mål.

Alla våra projekt som vi har i vårt utbud har vi besökt personligen och kan därför garantera att de håller den kvalitet som vi eftersträvar.

Arbetstiderna kan variera lite beroende vilket projekt du har valt men oftast är det som hemma där du jobbar sex till åtta timmar mellan mån och fre. På helgerna är du oftast helt ledig där du har möjlighet att utforska omgivningen och upptäcka landet. Det ingår oftast tre mål om dagen under vardagarna på de flesta av våra projekt. Specifik information om både arbetstider, mat och boende finns på de olika projektens respektive information.

Boendet är oftast i enkla rum, antingen hos en värdfamilj eller på ett volontärboende. Bor du hos en värdfamilj så har du ett eget rum, ett volontärboende är oftast i flerbäddsrum tillsammans med andra volontärer.

Specifik information om både arbetstider, mat och boende finns på de olika projektens respektive information.

”Det som du kommer att uppleva under din volontärperiod är något unikt, inte alltid lätt, men nästan alltid en fantastisk och definitivt en omtumlande upplevelse.”

Det som vi på landofhope alltid försöker trycka lite extra på innan vi skickar iväg våra resenärer, det är att man åker med ett öppet sinne och en inställning att ”ge mer än du tar”. Att arbeta som volontär är nästan alltid väldigt väldigt uppskattat av de människor (och djur) som du kommer möta. Att resa som volontär är en resa in i sig själv och vi på landofhope önskar att du sprider vidare dina upplevelser, både de positiva men också de tuffa och utmanande. Berätta vad som var bra, och ta dig tid till att fundera på vad vi alla kan göra för att vår värld ska bli lite lite bättre.

Ringar på vattnet, sprid dem med värme, kärlek och omtanke…

Vi har också några skolprojekt men då är det oftast integrerat med någon form av miljöinriktning.

Utsikt från en båttur i Amazonas, Ecuador  Husbygge på vårt djurräddningscenter, Ecuador

Djurräddningsprojekt i Amazonas, Ecuador

Kommentarer inaktiverade.