• Senaste nytt

EFTER JORDBÄVNINGEN, EN HYLLNING TILL KATHMANDU

VLUU L210  / Samsung L210

Lyckliga fotbollstjejer i hjärtat av Katmandu

Bevittnar ännu en gång bilderna som kablas ut, det dova röstläget från journalist som mellan raderna berättar att ingen, inte ens den mest härdade reporter går oberörd från en plats med raserade byggnader som förvandlats till en gravplats. Ser inslaget som förflyttar sig mellan smala gränder, Thamel, det rumlande turistkvarteret, Durbar Square med de historiska rödsprängda tempelbyggnaderna, nu en hög med bråte och tegel, de förtvivlade ögonen, som nyss förlorat allt, som vittnar om att han lever i ett land utan något skyddsnät, inga försäkringar som täcker det som har försvunnit i jordskorpans sprickor. Vi vet att händelser av det här slaget inträffar med jämna mellanrum, ibland med än mer ödesdigra konsekvenser än den vi nyss bevittnat, minns Haiti och Filippinerna.

Men just Nepal och Katmandu är för evigt inristat i både mitt eget men också i landofhopes historia. Minnet av mitt första besök, kaoset, de smala vindlande gränderna, böneflaggorna som sträcker sig mellan de spröda tegel och lerväggarna, de enträgna gatuförsäljarna, den åldrade skrynkliga hinduen som sekunderna innan jag skulle fotograferas för tillståndet till min klättring tryckte dit en röd kletig klump i min panna och som fick varje gränsvakt längs leden uppför världens högsta berg att roat dra på smilbandet varje gång jag blev tvungen att dra upp det..minnen, alla härjade lyckliga olyckliga ansikten som passerade längs färden, möten. Namche Bazaar, bergsbyn där jag trodde i ett svunnet feberdelirium att min sista stund var kommen. Östtyskan som blev min tillfälliga tröst i Lukla, mötet med östtyskans schweiziska väninna som dömd till ett liv i rullstol efter att ha drabbats av Himalayas nyckfullhet bestämde sig för att besegra bitterheten och istället viga sitt liv åt bygget av ett sjukhus i nämnda by. Hjältar.

Själv var jag en spillra, en sökare som likt en blind famlade och ramlade, på flykt, från mig själv, där kickarna fick bli ett substitut för det verkliga livet. Men det var ändå där det började, i Nepal, i Katmandu. Ett frö, även om det tog mer än en årstid för det att gro.

IMG_5562    nepal blogg

När jag för andra gången klev ut genom Tribhuvan internationella flygplats så hade saker förändrats, jag flydde inte längre, men jag sprang fortfarande, jagade min egen bortsprungna skugga. Och där någonstans, tillsammans med 40 kg skolutrustning, fotbollskläder, datorer, i ett pissdoftande klassrum, på en dammig grusplan i hjärtat av stadens tumult, mitt bland vimlet av hundratals unga lyckliga oförstörda ansikten, i en isande snöstorm längs toppen av Tsergo Ri, stillheten vid en gyllengul indisk strand..där någonstans så fann jag till slut vad jag letade efter, mig själv. Insikten om att ett liv är tämligen meningslöst, om våra handlingar endast gagnar oss själva, och hur lätt det går att förvandla det från just meningslöst till väldigt väldigt meningsfullt, genom små, stora, obetydliga, pompösa, bortglömda och för evigt oförglömliga handlingar.

Och om du någon gång sitter och funderar på den eviga frågan om meningen med livet, vänd på orden så har du det enkla svaret. Meningen med livet är ett liv med mening. Det lärde jag mig under tre berusande, förvirrande och helt underbara veckor, av fotbollstjejerna och barnen på bilderna, av rektorn på skolan, av Sofia som utan att jaga efter guld och ära, har genom sitt barnhem gett tio flickor hopp om en framtid, av schweiziskan, allt i detta lilla land, som med sin lokalisation har visat sig vara både en välsignelse och dess förbannelse.

Landet som visade mig vägen är nu nere för räkning. Men jag vet att det kommer att resa sig. Genom vår skola och samarbetspartners i Nepal så har vi startat en insamling för återuppbyggandet av landet och akut hjälp till överfulla sjukhus och tusentals hemlösa människor.

Om just du vill vara med och bidra så sätt in ett valfritt belopp på bankgiro: 120-6325, märk insättningen med ”Jordbävning Nepal”. Pengarna går oavkortat, utan några mellanhänder, till tält och filtar för de som förlorat sina hem, samt reparationskostnader av vår skola i Katmandu.

Tack/Niklas Wahlqvist, grundare av landofhope volontär & äventyrsresor

VLUU L210  / Samsung L210           A child injured in Saturday’s earthquake, is carried by a Nepalese soldier after being evacuated as they wait to disembark from an Indian Air Force helicopter at the airport in Kathmandu, Nepal, Monday, April 27, 2015. The death toll from Nepal's earthquake is expected to rise depended largely on the condition of vulnerable mountain villages that rescue workers were still struggling to reach two days after the disaster. (AP Photo/Altaf Qadri)

Kommentarer inaktiverade.