• Senaste nytt

RES TILL NEPAL MED LANDOFHOPE, STÖTTA VÅRT GATUBARNSPROJEKT I KATHMANDU

20160909_162550Min senaste resa till Nepal tog hårt. Som en knytnäve rakt i hjärtegropen. Men inte skulle jag vilja vara utan den. Den förvandlades och växte till ytterligare en lektion för livet som jag för alltid kommer att bära med mig i min mentala kappsäck. Mötena med det stolta, vackra och gästfria Tamangfolket uppe i Langtangdalen, som förlorade allt i jordbävningen var minst sagt omtumlande. Och ”studiebesöket” på Watabaran streetchild center fick mig ner på knä..bokstavligen. Därför var beslutet att skänka 100 dollar av alla framtida bokade äventyrsresor i Nepal, till just Watabaran, ett av de allra lättaste i mitt liv.

Centrat är en privat, icke vinstdrivande organisation som arbetar för att rehabilitera och återintegrera gatubarn till samhället, genom att erbjuda vård och utbildning. Barnen, som ofta är svårt traumatiserade, har även tillgång till psykologisk vård. Fysisk träning är också en viktig del av programmet. En annan väsentlig del av rehabiliteringen är att få barnen, som tidigare levt på tiggeri och än värre, prostitution, att bli självständiga. De får bland annat lära sig hur man producerar mat och sy kläder till försäljning och därmed medvetandegör deras egna förmågor till ett självständigt liv.  Ett av huvudmålen är, om det är möjligt, att försöka återinföra barnen, som i många fall kommer från avlägsna delar på landsbygden, till deras familjer. Detta är dock inte alltid det allra bästa alternativet för barnen och då får man hitta andra lösningar, exempelvis fosterfamiljer.

Det kommer att finnas en möjlighet för alla som vill, att göra ett studiebesök på centrat i Kathmandu. Besöket är givetvis kostnadsfritt och kommer då att bokas in den sista dagen, när ni återvänt från ert äventyr. Vill man så får man gärna bidra med lite skolmaterial, idrottsutrustning eller något annat som barnen/ungdomarna har nytta av.  Watabaran är helt beroende av donationer, sponsorer och annan utomstående hjälp så alla bidrag är välkomna. Vill ni ha mer information om projektet innan ni bokar någon resa, så är ni givetvis välkomna att ringa eller maila landofhope volontär & äventyrsresor.

Detta är för övrigt en långsiktig strategi från landofhope volontär & äventyrsresor. Vi kommer steg för steg att etablera minst ett specifikt projekt i varje land dit där vi kommer att skänka just 100 dollar från varje bokad resa. Vi kommer med undantag för Nepal att fokusera på djur och miljöprojekt då detta är vår huvudsakliga inriktning. Därmed gör vi både en markering OCH en uppmaning gentemot ALLA resebyråer att alla resor, ska innebära något positivt för människorna, djuren och den miljö dit deras resenärer åker.  Vi försöker speja bortom trenderna, men just dessa resor hoppas vi ska bli framtidens resor. För en bättre, grönare och hållbarare värld. Tar mig friheten att avsluta denna text med några rader från den nykorade nobelpristagaren i litteratur, Mr Bob Dylan.

 ”For the countless confused, accused, misused, strung-out ones an’ worse
An’ for every hung-up person in the whole wide universe
An’ we gazed upon the chimes of freedom flashing”

So bring it on my fellow travellers/Niklas Wahlqvist, grundare av landofhope volontär & äventyrsresor

nepal blogg

 

 

Kommentarer inaktiverade.