• Senaste nytt

LANDOFHOPE PÅ STUDIEBESÖK I ANDERNA OCH AMAZONAS

IMG_3852Bild4[1]

I december så var vi och besökte vårt volontärprojekt i utkanten av den Ecuadorianska delen av Amazonas .

Under vår vindlande färd genom det lilla landet beläget längs Sydamerikas västkust och som rymmer både snötäckta andiska bergstoppar och ångande regnskog men också vilda paradisstränder, passade vi såklart också på att besöka vår lodge i Amazonas och från cykelsadeln hänga med fjorton entusiastiska äventyrare på ett av våra egna äventyrsresor som avslutades längs den konformade sluttningen på världens näst högsta aktiva vulkan, Cotopaxi!

Volontärprojektet som ligger en timmes bussfärd från Puyo är ett fantastiskt djurräddningscenter som grundades och drivs av en lokal familj i syfte att bevara och skydda den närliggande miljön och de djur som lever där.

Här finns djur som tidigare bland annat hamnat i händerna på illegala djurhandlare som dessvärre är en stor industri, här finns också djur som fastnat och skadats i fällor, som vanvårdats på djurparker och cirkusar, och som är i behov av akut rehabilitering. De djur som anländer till centrat är exempelvis en rad olika aparter, mindre kattdjur, fåglar och tukaner.

Bild16[1]

Målet med projektet är att rehabilitera och så småningom släppa ut dem i det fria igen. Tyvärr så har en del av djuren varit i fångenskap så länge att de inte har någon möjlighet att överleva i det vilda, eller så är de så pass skadade att djurräddningscentrat förblir deras hem under  resten av deras liv. Men upplevelsen att se när ett djur till slut släpps ut i deras enda rätta miljö, friheten, är både känslosam och svårslagen!

Projektet syftar också till att bevara den närliggande och sköra miljö som i allt högre grad hotas av bland annat skövling av regnskog och utvinning av olja.

Det har också som mission att utbilda och hjälpa ursprungsbefolkningen att hitta hållbara inkomster som inte förstör eller tär på den egna miljön. Det här är ett projekt som både är en minnesvärd upplevelse men även en smärtsam påminnelse om att vi måste agera för att rädda vår allt mer hotade planet. Amazonas brukar kallas för jordens lunga och producerar 20 % av planetens syre och man tror att hälften av alla arter på jorden är representerade på denna unika plats.

Vi på landofhope hoppas alltid att den fantastiska upplevelse det innebär att komma hit inte bara genererar i ett minne utan att man också agerar och tar ställning för en mer hållbar värld. Det kan vara små personliga steg som exempelvis köpa mer ekologiskt, äta mindre kött, sprida sina nyvunna kunskaper till andra och så vidare.

Upplev ett andas det här viktiga projektet ”and spread the mission!!

Efter djurräddningscentrat så bar det vidare djupt in i djungeln, till en liten lodge, belägen mitt i vildaste Amazonas. Lodgen drivs av den lokala Kitchwastammen som är ett av Ecuadors ursprungsbefolkningar. Lodgen är ett bra exempel på hur det ibland något slitna begreppet ”hållbar turism” verkligen lever upp till namnet! Vill man uppleva denna unika plats så finns den representerad under våra äventyrsresor och vår förhoppning är att inom en snar framtid även kunna presentera ett volontärprojekt i anslutning till lodgen.

IMG_3742

Vår resa genom landet avslutades på cykelsadeln och det var en hisnande upplevelse som bokstavligen tog andan ur oss när vi susade ner för slänten på den vackra vulkanen Cotopaxis snötäckta sluttning på 4000 meters höjd. En märklig upplevelse hur benen bara dör av mjölksyra efter endast några futtiga tramptag!! Men landskapet, vildhästarna och de magiska vyerna fick en att älska varje sekund och när vi åter landade i huvudstaden Quito och njöt av en härlig middag i den vackra gamla delen av staden, så kunde vi se tillbaka och reflektera på en underbar och omtumlande resa i detta, både kulturellt och geografiskt mångfacetterade land!

IMG_3899

Bienvenido a Ecuador/Niklas

Kommentarer inaktiverade.