• Senaste nytt

PRAKTISKT

Vaccinationer

Gula febern-vaccinering är obligatorisk. Dukoral,  polio, stelkramp, difteri, hepatit A och B bör ses över.  Malariaprofylax bör absolut intas. Ta kontakt med din vaccinationsenhet i god tid innan avresa för rådgivning. OBS! Glöm inte att ta med din gula vaccinationsbok på resan.

 Visum

Visum kan man ordna på två sätt. Antingen ansöker du om det på Ugandas ambassad i Köpenhamn (finns ej någon i Sverige), www.ugandaembassy.dk, eller så löser du det när du anländer på Entebbes flygplats. Om du väljer det förstnämnda så laddar du hem en ansökningsblankett på hemsidan, fyller i och skickar iväg den tillsammans med pass, två passfoton, 300 kr samt kopia på att du är vaccinerad mot gula febern. Läs på hemsidan för eventuella ändringar. Om du väljer det sistnämnda som är lite lättare, så tar du med passet såklart (som ska vara giltigt i sex månader efter hemresa och ha två tomma sidor), två passfoton och 60 USD. Ansökan fyller du i på planet eller vid ankomsten. Turistvisumet räcker i tre månader. Tänk på att de endast tar emot kontanter vid visumhanteringen på flygplatsen!

 Valuta

Valutan i Uganda heter ugandiska shilling.  10 000 UGS är i dagsläget ca 25 kr eller 3,50 USD. Uttagsautomater och växlingskontor finns i städerna. Men på landsbygden är det kontanter som gäller. I Kasese som är den närmsta staden när du befinner dig i Ruwenzoriområdet så finns det en bank där du kan växla från USD till Ugandiska shilling. Dock finns ingen uttagsautomat i nuläget så se till att du har kontanter med dig, och förvara dem på ett säkert ställe. Under din volontärperiod på vårt noshörningsprojekt så rekommenderar vi att du tar med dig tillräckligt med kontanter.

Säkerhet

Uganda är med afrikanska mått mätt ett säkert land. Den största risken man löper som turist är istället relaterade till malariamyggen. Men man ska vara medveten om att Uganda gränsar till länder som är mindre politiskt stabila. Därför bör man, innan man åker, vara uppdaterad på den pågående politiska situationen i länder som Kongo-Kinshasa, Sudan och till viss del Kenya. Vi på landofhope kommer att hålla oss informerade om det politiska läget för att försäkra att du inte löper några som helst risker när du åker. En annan faktor man bör vara medveten är Ugandas stränga lagstiftning för homosexuella. Det är inte bara ett brott att visa sin homosexuella läggning öppet, straffen är bland de hårdaste i världen med långa fängelsestraff som följd.

Språk

Det officiella språket i Uganda är engelska och i vissa källor även Swahili. Engelskan används oftast som andraspråk utöver mer än trettio andra lokala språk. De flesta från den yngre generationen behärskar engelskan bra. Swahili som härstammar från Afrikas östkust är också ett användbart språk i större delar av landet.

Kontakt

Sverige har en ambassad i Kampala som man kan kontakta vid behov.

Besöksadress:

24, Lumumba Avenue Nakasero Kampala

Postadress:

Embassy of Sweden P.O. Box 22669 Kampala Uganda

Telefon och e-post:

Tel: +256 417 700 800 E-post: ambassaden.kampala@gov.se

Du kan givetvis kontakta oss på landofhope på telefon eller via mail när som helst under din resa!

 

 

Kommentarer inaktiverade.