• Senaste nytt

GEOGRAFI & KLIMAT

uganda

GEOGRAFI

Uganda är ungefär hälften så stort som Sverige. Landets sydgräns ligger strax söder om ekvatorn. Landet gränsar till Kongo-Kinshasa i väster, Rwanda och Tanzania i söder, Kenya i öster och Sudan i norr. Landets geografi har en kraftig variation. I inlandet domineras det av den östafrikanska högplatån, Rift valley, som sträcker sig mellan 1000 och 1500 höjdmeter. Den består mest av savann och buskstäpp.  I de västra delarna kolliderar den med Ruwenzorimassivet som utgör gränsen till Kongo-Kinshasa. Här är vegetationen grön och kraftfull. Nästan en fjärdedel av inlandet består av vatten och det bidrar till det fuktiga och bördiga landskapet.

Djurlivet är imponerande även om det inte är lika omfattande som sina mer kända grannar i öster, Serengeti och Masai mara. Queen Elizabeth national park och Murchison fall erbjuder fantastiska möjligheter att komma riktigt nära de stora djuren på savannen, så som lejon, elefanter, giraffer, afrikansk buffel och leopard. Bergsgorillorna lever enbart i ett litet område längst ner i sydväst, uppe i Virungabergen.

Nästan 70 % av befolkningen försörjs av jordbruk. De grödor som dominerar är banan, majs, kaffe och te.

KAMPALA

1962 tog Kampala över rollen som Ugandas huvudstad, istället för Entebbe. Efter landets mörka år på 70 och 80-talet så låg staden i ruiner. Men en osannolik förvandling har gjort staden till en av Afrikas mest moderna och välmående städer. Runt 1,7 miljoner invånare bor i staden som är uppdelad i fem olika stadsdelar. Här finns allt som tillhör en modern stadsbild, shoppingstråk, varuhus, hotell och restauranger i alla prisklasser. Några större sevärdheter finns egentligen inte men en dag eller två kan vara skönt för att känna lite puls.

KLIMAT

Stora delar av landet ligger på över tusen meters höjd. Det medför ett mildare och behagligare klimat än sina grannländer. Eftersom Uganda ligger längs ekvatorn så är temperaturen ganska jämn året runt. De högsta temperaturerna registreras av naturliga skäl på de låglänta savannerna, och lägst i Ruwenzoribergen där glaciärer med snö vilar på topparna året runt. De två regnperioderna inträffar från April-Maj och Okt-Nov.  I de västra delarna där du kommer att befinna dig, kan det regna året runt. Denna del av landet är väldigt grönt och bördigt.  Men under torrperioderna är det enbart mindre mängder och ganska uppfriskande småskurar, oftast mitt på dagen.

 uganda_klimat1

Kommentarer inaktiverade.