• Senaste nytt

EN SNABB RESA GENOM HISTORIEN

Ugandas bördiga jord har under alla tider lockat människor. Stammar och klaner har i århundraden stridit om marken och Banturikena Bunyoro och Buganda var fram till mitten av 1800-talet de mäktigaste.

Bland 1800-talets stora upptäcksresande så fanns det ett olöst mysterium som stod högst upp på allas lista , Nilens källa. Sökandet efter denna heliga graal medförde att de första västerlänningarna trängde djupare in i Afrikas hjärta än någon annan tidigare. Livingstone, Stanley och Speke satte alla sin fot dit ingen annan västerlänning tidigare beträtt.  Speke nådde 1862, det som då hette Buganda och namngav bland annat Victoriasjön. Detta var början på den brittiska kolonialiseringen och dess styre.

I mitten av 1900-talet växte motståndet. 1962 blev landet självständigt och Milton Obote valdes som premiärminister och kung Edward Mutesa II valdes till president. 1966 genomförde Obote en palatskupp tillsammans med en viss Idi amin, och utnämnde sig själv till president. Idi Amin genomförde i sin tur en egen statskupp 1971 och Obote avsattes. Amin inledde ett skräckvälde som världen sällan skådat. Bara några månader efter kuppen beräknas över 100 000 människor ha dödats av Amins soldater. Landet föll bokstavligt talat sönder, i alla aspekter. Människor mördades, djurlivet utrotades, ekonomin slogs i spillror och de flesta samhällsfunktioner slogs ut.

1979 intogs Kampala av tanzanianska styrkor och Idi Amin flydde till Saudiarabien. Obote återvaldes 1980 efter ett uppenbart valfusk.

Anarkin fortsatte i landet och ett gerillakrig ledd av Yoweri Museveni försatte landet i nytt kaostillstånd. 1985 störtades Obote och flydde till Zambia. Den 26 januari intog Musevenis gerillarörelse Kampala och hyllades som hjältar, och Museveni valdes till ny president. Det första presidentvalet hölls inte förrän 1996 och demokratin balanserade på en slak lina. Stridigheter mellan olika gerillarörelser och regeringstrupper fortsatte även fast ekonomin blomstrade under andra halvan av 1990-talet. Trots interna motsättningar så har 2000-talet varit relativt lugnt och de senaste åren har stridigheter enbart förekommit i de norra delarna på gränsen till Sudan.  2011 återvaldes Museveni senast till Ugandas president.

Kommentarer inaktiverade.