• Senaste nytt

”TASHI DELEG TIBET”

Det finns ett enkelt tibetanskt ordspråk som säger ungefär så här: ”Ju mer du reser, desto mer kommer du att se och höra”.

Att just resa, är inte helt okomplicerat i detta väldiga område, som till ytan är större än halva Europa. Landet har varit ockuperat sedan 1950 av det kinesiska kommunistiska styret. Sedan dess så har övermakten i norr infört kraftiga reserestriktioner för turister och idag så är det endast möjligt att upptäcka landet genom auktoriserade resebyråer.

Just svårighetsgraden i att röra sig genom detta minst sagt fascinerande rike har omgärdat det med en aura av mystik och otaliga myter. Den unika buddhistiska kulturen i kombination med kanske världens mest spektakulära geografi som bland annat omfattar världens högsta berg, världens högsta platå, milsvida slätter och sandöknar, safirblåa insjöar stora som hav, och fyra av världens största floder som slingrar sig genom världens tak har utgjort en tacksam bakgrund för denna mytbildning.

Men faktum är att det fortfarande finns orörda områden inom denna gigantiska landareal, som ingen människa ännu har beträtt. De mest otillgängliga bergstrakterna har än i dag fått stå orörda, och det är i sig unikt i dessa globaliseringstider.

Tibet är politiskt sett inget eget land, det är som ovan nämnt en del av Kina. Ända sedan de kinesiska trupperna invaderade området så har konflikten ständigt varit aktuell och emellanåt blossat upp i häftiga protester. Dalai Lamas konsekventa ickevåldspolitik har förmodligen förhindrat ett regelrätt inbördeskrig. Dessvärre så har det medfört att Kina relativt ostört kunnat genomföra sin brutala annekteringspolitik som medfört att det Tibetanska folket nu befinner sig i minoritet i förhållande till den kinesiska befolkningen. Sedan övertagandet så har tusentals buddhistiska kloster förstörts och skövlats.  Ett okänt antal politiska fångar har fängslats och utsatts för en ofattbar tortyrliknade behandling utan några reella rättegångar. Några som har lyckats undkomma har haft modet att dokumentera det i en rad böcker. Läsningen är en skakig upplevelse men en nödvändig kunskapskälla om man ska försöka förstå vad landet och dess befolkning har gått igenom de senaste decennierna. Ett tips från oss på landofhope, läs på, bekanta dig med Tibets historia och landets nuvarande situation, skaffa dig en uppfattning om denna, trots dess svarta nutidshistoria, magiskt undersköna plats innan du ger dig av. ´

Vi på landofhope stödjer Tibets kamp för självständighet, och vi tror att mer kunskap om detta till viss del glömda rike är nyckeln till en framtid i frihet.

Upptäck ett land med naturliga och storslagna underverk som bokstavligt talat kommer att ta andan ur dig, möt den gästvänliga tibetanska befolkningen med en urgammal och fascinerande tradition som trots allt lever kvar i detta ”molnens rike”.

Eller så följer du bara hans helighet Dalai Lamas enkla men visa ord:

”Res till Tibet och se så många platser du kan, berätta sen för världen om dem”.

Välkommen till Juvelen i lotusblomman..välkommen till Tibet!

Kommentarer inaktiverade.