• Senaste nytt

PRAKTISKT

Vaccinationer

Gula Febern är obligatorisk om du anländer från vissa länder i Afrika eller Sydamerika. Vaccinering från Polio, stelkramp, hepatit A , hepatit B och difteri  bör ses över.  Malariamyggan finns främst i de låglänta södra delarna av landet och det behövs inget extra skydd om man vistas i Kathmandu eller uppe på högre höjder. Den minimala risken att drabbas av Japansk encefalit finns endast om du vistas i de södra delarna, precis som malaria.

Visum

Du kan ansöka om visum när du anländer till flygplatsen i Kathmandu. Oftast får du blanketter redan på flyget som du kan fylla i. Du ska ha två giltiga passfoton med vit bakgrund och passet ska vara giltigt 6 mån efter hemkomst.  Vill du ha det gjort innan avresa så kan man ansöka på Nepals generalkonsulat i Stockholm, www.nepalsgeneralkonsulat.se.

Handläggningstiden brukar vara 2-3 veckor.

För närvarande gäller dessa priser:

15 dagar: 400 kr (25 USD på plats)

30 dagar: 490 kr (40 USD på plats)

90 dagar: 850 kr (100 USD på plats)

Tänk på att de endast tar emot kontanter vid visumhanteringen på flygplatsen!

Det kinesiska gruppvisumet handlägger vi på plats och ingår i resans priset.

Valuta

Valutan i Tibet är kinesiska Yuan. Du kan växla från US-dollar till Yuan i Kathamndu. Räkna inte med att kunna betala med kreditkort överallt, se till att du har kontanter, framförallt på mindre restauranger och affärer. Om du planerar att göra en vandring i bergen så se till att du har en reskassa för hela perioden och då i mindre valuta då växlingsmöjligheterna oftast är begränsade.

Säkerhet

Tibet är förhållandevis säkert men är samtidigt ett av världens fattigaste område. Rån förekommer, främst i städerna och då oftast när mörkret infallit. Tibetanerna är oftast mycket vänliga och hjälpsamma men frestelsen kan bli stor om något av värde finns tillgängligt. Var därför vaksam på dina värdesaker och skylta inte med kontanter eller liknande.

Språk

Det dominerande språket i Tibet är tibetanska och kinesiska. Influenserna från norr har gjort att något fler behärskar åtminstone lite engelska, men med tanke på att läs och skrivkunnigheten ligger på ca 25 % så bör du inte ha några förväntningar på att konversera på engelska förutom med dina guider och människor som jobbar inom turistnäringen.

Kontakt

Vi kommer att starta vår resa i Nepal och vår visumansökan kommer att behandlas via kinesiska ambassaden i Kathmandu. Sverige har i dagsläget ingen ambassad i Nepal. Svenska resenärer hänvisas till den svenska ambassaden i New Dehli, Indien. Det finns dock ett svenskt konsulat i Kathmandu med nepalesisk personal som behandlar eventuella frågor med svensk anknytning.

Svenska konsulatets mailadress: meerahome@wlink.com.np

Svenska ambassaden i New Dehli

Embassy of Sweden

4-5 Nyaya Marg Chanakyapuri

New Delhi 110 021

Indien

Tel: +91 11 4419 7100

Fax: +91 11 2688 5401

Fax: +91 11 2410 0834 (Visa)

E-post: ambassaden.new-delhi@foreign.ministry.se

Du kan såklart alltid kontakta oss på landofhope när som helst under din resa!

 

Kommentarer inaktiverade.