• Senaste nytt

KULTUR & RELIGION

Det finns tre stora folkgrupper i Nepal, Indonepalesiska, Tibetnepalesiska och ursprungsbefolkningen som i sin tur består av olika grupper, bla de legendariska sherpas som lever vid Khumbudalen i Everestregionen. Annars präglas kulturen starkt av just religionen som färgar människornas liv och vardag. Det nepalesiska folket har haft få konflikter där religionen haft huvudrollen. De allra flesta är toleranta och när de årliga religiösa festivalerna äger rum så firar hela befolkningen oavsett om det är hinduismen eller buddhismen som hyllas.

Religionen är ytterst levande i Nepal. Hinduismen var tidigare statsreligion men när landet övergick från monarki till demokrati så blev Nepal en sekulär stat.

80 % av befolkningen är just hinduer och Buddhismen som är den näst största utgör ca 10 %.  Det finns också ett betydande inslag av islam och kristendom.

Hinduismen är främst närvarande i städerna och i södra delarna av landet. I norra delarna och uppe i bergstrakterna så är buddhismen den dominerande tron. Om du planerar en vandring i Himalaya så kommer du att passera en rad buddhistiska kloster och stupor (en kupolformad symbolisk byggnad). Kathmandu är fullt av religiösa och symboliska byggnader där du absolut bör göra ett besök i ett tempel eller kloster.

Kommentarer inaktiverade.