• Senaste nytt

GEOGRAFI OCH KLIMAT

nepal

Nepal är ungefär en tredjedel så stort som Sverige. Landet sträcker sig ca 80 mil från väst till öst och mellan 9 och 23 mil från nord till syd. Nepal gränsar till Indien i söder och Kina i norr. ¾ delar av landet utgörs av Himalayas väldiga bergskedja och dominerar landskapet men landet består även av slättlandskap längst ner i söder och används mest till jordbruk. Jordbruk bedrivs också i stor omfattning i de bördiga dalar som bergkedjan ger upphov till.

Skogarna täcker ca 1/3 av landets yta och består av bla tall, ek, lärkträd och valnötsträd.

I söder är djurlivet rikt och här lever bland annat tigrar, elefanter, noshörningar, krokodiler, apor och bufflar. I bergsområdena i norra delarna betar jakar och vildhästar. Den sällsynta snöleoparden återfinns i Khumbudalen medan den lika skygga lilla röda pandan gömmer sig  i Langtangdalen.

Det finns mer än 6500 olika blommande växtarter och det är en fantastisk upplevelse att besöka Nepal på våren när naturen exploderar i en kakafoni av färger och dofter.

Vädret i Nepal varierar kraftigt på grund av två faktorer, dels den årliga monsunen, dels de kraftiga höjdskillnaderna. Monsunen från bengaliska viken når Nepal i slutet av Maj och avtar i slutet på aug. Under den här perioden regnar det nästan dagligen även om det oftast bara är korta perioder under dagen. Den här perioden är också väldigt varm och fuktig och den minst besökta delen på året.

I slutet på augusti så skingras molnen som genom ett mirakel och ersätts med en oftast klarblå himmel. Hösten är en fantastisk tid att besöka Nepal på med en behaglig värme och en hög och klar luft.

Under vintermånaderna sjunker temperaturen och då kan bergen bjuda på ordentligt kalla nätter, men Kathmandu ligger relativt lågt och har en behaglig temperatur även under denna period. Våren är som hösten men något mer varierad med lite mer molnighet. Är man intresserad av flora och fauna så är det den här tiden man ska åka, då bland annat rhododendron blommar och får bergen att explodera i färger.

Min/Maxtemp Kathmandu
Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
-2 -1 2 4 10 14 18 17 13 6 -1 -2
18 19 25 28 30 29 29 28 28 27 23 19
Nederbörd (mm) Kathmandu
15 41 23 58 122 246 373 345 155 38 8 3

 

Kommentarer inaktiverade.