• Senaste nytt

”WELCOME TO NAMIBIA”

Namibia bär upp en yta två gånger Sveriges storlek, men befolkningen rymmer endast 2,3 miljoner invånare. Om man fortsätter parallellerna så kan man säga att utanför huvudstaden Windhoek där 250 000 tusen personer lever och bor, så är resten av landet ett Afrikas Norrland. Det här är ett av världens mest glesbefolkade länder och när du kommer bort från Windhoeks myller så är tystnaden och ödsligheten än mer bedövande. Här dominerar de eviga vidderna, som oftast sträcker sig ända bort mot horisonten, men kan också på ett kontrastrikt sätt brytas av genom märkligt formade granitdomer och världens högsta sanddyner som tornar upp sig likt pulvriserade jättar längs den 160 mil långa atlantkusten eller i den ökända och stekande Kalahariöknen. Mystiken och känslan över att befinna sig i något orört ligger hela tiden och pyr i ens sinne när man vandrar längs skelettkustens dimmiga och spöklika stränder, med rostiga vrakskepp som viskar sjörövarhistorier från en svunnen tid, och beger man sig sedan österut mot ödsligheten som råder längs ökensavannen så kan du få uppleva ett av Afrikas bäst bevarade djurliv med världens enda nuvarande ökenelefanter och de fåtal svarta noshörningar som i dag finns kvar som en gnistrande krona på verket. Högplatån som reser sig i de centrala delarna med de sällsammaste geologiska formationer och i dess många fall outforskade grottsystem, ger ytterligare ett intryck om att man hela tiden beträder något otrampat.

Namibias historia är både ung och våldsam, och på något sätt känns det som att befolkningen efter självständigheten 1990 fortfarande trevar efter en egen identitet. Men värmen och vänligheten är ändå slående, framförallt när man kastar sig ut i vildmarken. Mötena med de människor som bär på landets uråldriga historia är både fascinerande och spännande. I Damaraland där vårt elefantprojekt finns, så lever bland annat Himba och Nama, där stammarna fortfarande talar det karaktäristiska klickspråket.

Men allting är inte som en tavla, trots att Namibia är ett av Afrikas rikaste, så råder ändå stor fattigdom med utbredda klyftor. Exempelvis så äger den vita minoritetsbefolkningen 90 % av landets jordbruksareal och är en av de stora anledningarna tillsammans med Sydafrikas tidigare förtryck, att rasismen emellanåt blossar upp i våldsamheter.

Ett besök i detta land, framförallt om du lämnar det färdigserverade, där hettan från ökenvindarna, den ödesmättade men hypnotiska vackra naturen, ett djurliv, trots faror som exempelvis ett ökande tjuvskytte, fortfarande dansar i det vilda, kommer aldrig att lämna dig oberörd. Namibia är, trots sin relativa lättillgänglighet med Sydafrika som sin södra granne en av de sista orörda utposterna, med en vildmark som få länder kan mäta sig med.

Vår personliga uppfattning på landofhope är att Namibia är en av världens mest fascinerande, mystiska och spännande platser. Upplev det och avgör själv!

 

Kommentarer inaktiverade.