• Senaste nytt

PRAKTISKT

Vaccinationer

Gula febern-vaccination krävs om du anländer direkt från vissa länder i Sydamerika och Afrika. Polio-, stelkramps- och difteri-vaccinationerna bör ses över. Eventuellt skydd mot hepatit A (epidemisk gulsot) och hepatit B samt tyfoid. Till vissa riskgrupper dessutom: Dukoral (ett koleravaccin) och rabies. Det är låg risk för Malaria i det torra ökenlandskapet med rådgör med din läkare innan du åker. OBS! Glöm inte att ta med din gula vaccinationsbok på resan.

 Visum

Det behövs inget visum för nordiska medborgare när dem anländer till Namibia om man inte stannar längre än 90 dagar. I samband med passkontrollen så får du automatiskt en visering som gäller för denna period. Tänk på att passet ska vara giltigt i minst sex månader efter att du lämnar landet igen. Dessutom så måste passet ha minst 2 tomma sidor för instämpling av inrese- respektive utresevisering. Alla besökare måste också ha en giltig returbiljett från Namibia.

 Valuta

Valutan i Namibia heter namibian dollar. 100 namibiska dollar är ungefär 65 svenska kronor.

Säkerhet

Namibia är generellt ett säkert land för turister att vistas i med vänliga och hjälpsamma människor. Eftersom du dessutom kommer att tillbringa merparten av din tid i bushen och den namibiska öknen så är exempelvis risken för stöld nästintill obefintlig. Om och när du befinner dig i en större stad, ex Windhoek, så är det normala försiktighetsåtgärder som gäller. Undvik att promenera ensam i efter mörkret infallit, var försiktig vid ATM-maskiner, bär inte med dig stora summor pengar eller andra värdesaker. Under din volontärperiod i vildmarken så är du alltid i sällskap med välutbildade och erfarna medarbetare som under flera år har haft det namibiska bushlandskapet som sin dagliga arbetsplats.

Språk

Det talas en rad olika språk i Namibia, det officiella språket är dock engelska, trots att en majoritet inte har det som modersmål. Även afrikaans och tyska är vanligt förekommande även om det främst är den vita befolkningen som utövar dessa språk. Dessa språk ses också av många i den svarta befolkningen som förtryckarspråk efter kolonialtiden. Oshiwambo är en samling Bantudialekter och den vanligaste inhemska språkfamiljen men beroende på hur man räknar så talas det idag mellan tio och trettio olika språk i Namibia, men en del är närmast att betrakta som just dialekter av varandra.

Kontakt

 Sverige har ingen ambassad i Namibia. Svenska ambassaden i Pretoria, Sydafrika, ansvarar för Sveriges politiska relationer med Namibia.

Postadress till ambassaden I Pretoria:

Embassy of Sweden P.O. Box 13477 Hatfield 0028 Sydafrika

Tel, fax, e-post:

Tel: +27 12 426 64 00 Fax: +27 12 426 64 64 E-post: ambassaden.pretoria@gov.se ambassaden.pretoria-visum@gov.se

Öppettider telefonväxeln: Måndag-torsdag 08.30-12.00 och 13.00-16.30 Fredag 08.30-12.30

Öppettider ambassadens reception: Måndag-torsdag 09.00-12.00 och 13.00-15.00 Fredag 09.00-12.00

Naturligtvis så kan du när som helst under din volontärperiod kontakta oss på landofhope på telefon eller via mail!

 

 

 

 

Kommentarer inaktiverade.