• Senaste nytt

KULTUR & RELIGION

Det finns elva större etniska grupper i Namibia och den mest dominerande folkgruppen är Owambo som består av nästan halva landets befolkning. Landet unga historia gör att det fortfarande i viss mån letar efter sin identitet. De flesta som lever idag har växt upp under den ständiga kampen för självständighet från den europeiska och sydafrikanska koloniseringen och det har medverkat till spänningar, inte bara mellan vita och svarta, utan också andra etniska grupper. Därför är det, liksom i många andra länder svårt att tala om en sammanhållande kultur. De flesta namibier lever i lantliga och familje/klanbaserade områden där det oftast finns en vald styrande elenga, som är ansvarig för de lokala affärerna, handel med kreatur, och hur landindelningen ska genomföras. Han i sin tur står under en äldre huvudman som styr över flera byar i samma område.

Landets musik och konst är en viktig del av namibiernas vardag och det kulturella livet. Maten består oftast av kött och grönsaker, en vanlig specialitet som du förmodligen inte kommer se på menuerna är oshifima, som är en degliknande pasta gjord av hirs.

90 % av befolkningen identifierar sig som kristna, och det är framförallt den lutheranska inriktningen som dominerar. Religionsfriheten är inskriven i landets författning, och en rad minoritetsreligioner utövas runt om i landet.

Kommentarer inaktiverade.