• Senaste nytt

GEOGRAFI & KLIMAT

Geografi

Namibia-physical-map[1]

Uganda är till ytan nästan dubbelt så stort som Sverige.  Landet gränsar till Sydafrika i söder, Botswana i väster, samt Angola och Zambia i norr. Landets geografi domineras av ett kargt landskap med den smala Namiböknen som sträcker sig längs den 160 mil långa atlantkusten, en central högplatå som sluttar ner mot den mäktiga Kalahariöknen längst i öster. Nästan en tredjedel av landytan består av just öken, ändå så kan Namibia stoltsera med några av världens mest spektakulära nationalparker. Etosha nationalpark i norra Namibia äger ett av södra Afrikas mest imponerade djurliv med lejon, svart noshörning, elefanter, zebror och springbockar längs hela den ändlösa horisonten. Fish river canyon längst ner i söder är världens näst största canyon och erbjuder lika hypnotiska vyer som sin nordamerikanska kusin, men färre turister. I de centrala delarna, öster om huvudstaden Windhoek så breder en högplatå ut sig med en medelhöjd på 1100 meter över havet och landskapet är vilt, orört och nästintill månlikt i sin torra och karga skepnad. Den ökända skelettkusten, As Areias do Inferno, ett helvete av sand, som portugiserna kallade det, sträcker sig längs landets södra kuststräcka upp till Angola, och här kan du hitta både blekna valben och rostiga vrakskepp. Det är ett område med spöklik skönhet, gigantiska sanddyner, och unika geologiska formationer.

Damaraland

Området mellan Skelettkusten och Namibias centrala platå kallas traditionellt för Damaraland, uppkallat efter majoriteten av folkslaget som bor här, Damaras. Det är inget skyddat område, men de vilda öppna vidderna rymmer många ökenadapterade djur, inkluderat zebror, giraffer, lejon, elefanter och noshörningar. Det finns mindre samhälle, men annars är det karga, spektakulära öken och klipplandskapet som dominerar med granitdomer och märkliga urtidsformationer. Men området rymmer också Namibias största bergsmassiv med landets högsta topp, Brandberg som sträcker sig 2573 meter över havet. Det är i denna fantastiska del av vår planet som du under några minnesvärda veckor kommer att bo, leva och andas.

 Klimat

Mer än en tredjedel av Namibia består av ökenområden och det är höga temperaturer och lite nederbörd under hela året. Landet drabbas ofta av torka och det kan gå flera månader utan regn. Bristen på rent dricksvatten är också ett av de största miljö-problemen. Det torra klimatet gör också att den glesa åkermarken utsätts för erosion och nedbrytning. Längs Namiböknen i väster, som är en av världens torraste öknar är nederbördsmängderna små. I de centrala delarna så faller det mer regn och den kraftigaste nederbörden kommer mellan januari fram till slutet av mars. Därefter följer några behagliga månader innan det blir något kallare i juli och augusti. Under den här perioden kan temperaturen i vissa ökenområden krypa ner till nollstrecket.

Men trots ovanstående beskrivning så är det precis som i de flesta delar av världen, svårare att förutspå väderleken. Framförallt i så extrema miljöer som Namibia äger. Regnperioden som i normala fall inträffar mellan januari och mars har förskjutits kraftigt åt båda riktningarna de senaste åren.

Namibia_Climate[1]

Vi på landofhope rankar Namibia som ett av de mest spektakuläraste och vackraste länderna i världen, och med sina ändlösa obefolkade vidder, en av de mest mystiska och oförstörda platserna som finns.

Kommentarer inaktiverade.