• Senaste nytt

GEOGRAFI OCH KLIMAT

indonesia-map

(Klicka på karta för tydligare bild)

Indonesien sträcker sig från Sumatras norra spets till Papuas östra gränstrakter. Det är en sträcka på ca 5150 km. Ca 70 % av landets befolkning bor på Java, men Sumatra, Kalimantan (södra delen av Borneo), Sulawesi och Papua är alla till ytan större landområden.

Landskapet är väldigt varierat och växlar ofta från kargt och vulkaniskt till fuktig och tät regnskog. Många av vulkanerna är fortfarande aktiva och det sker årligen utbrott som på något sätt påverkar den indonesiska befolkningen.

Djurlivet är fantastiskt med en enorm artrikedom och i en del fall helt unik. Den kända komodovaranen finns exempelvis bara på Komodoöarna, Flores och Rinca. Orangutangen regerar i Kalimantans djupa regnskog och Javanoshörningen återfinns på Java med en population på endast 50-60 exemplar. Papua längst i öster är kanske den minst outforskade delen på vår jord med stamfolk som fortfarande lever på samma sätt som de gjort i århundrade och utan någon kontakt med omvärlden.

Indonesiens klimat är till största delen tropiskt. De temperaturskillnader som råder beror mer hur högt platsen ligger i förhållande till havet.

Det finns till och med glaciärer på Papuas högsta bergstoppar, men nere på havsnivå så råder det oftast en jämn och behaglig temperatur på ca 25-30 grader. Regnperioden på Bali och Nusa Penida sträcker sig från december till mars. Den torraste perioden är mellan Juni till December. Då är det också något svalare.

Men den Indonesiska övärlden sträcker ut sig över ett gigantiskt område och stora lokala skillnader förekommer. Luftfuktigheten, framförallt under regnperioden kan vara påfrestande.

Genomsnittlig temperatur på Bali/Nusa Penida

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
C 29 29 29 28 28 27 27 28 28 28 28 28

Genomsnittlig nederbörd på Bali/Nusa Penida

Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
mm 300 280 215 100 85 75 55 40 90 100 150 295

 

Kommentarer inaktiverade.