• Senaste nytt

FAKTA OM INDONESIEN

Huvudstad: Jakarta

Folkmängd: Ca 242 miljoner

Storlek: 1 904 569  kvadratkilometer

Officiellt språk: Bahasa Indonesia

Religion: Islam 88 %, Kristendom 8 %, Hinduism 2 %, Buddhism 1 %

Statsskick: Republik

Självständigt: 27 dec 1949

Valdeltagande: 73 % 2014

BNP per person: 3532 USD

 Arbetslöshet: 6,5 %

Elkonsumtion per invånare: 680 kwh/år

Koldioxidutsläpp per invånare: 1,8 ton/år

Andel av befolkningen som har tillgång till rent vatten: 80 %

Andel kvinnor i parlamentet: 18,6 %

Andel barn som börjar grundskolan: 93,7 %

Antal elever per lärare: 17 st

Läs och skrivkunnighet: 92  %

Medellivslängd: 69 år

Antalet besökare per år: 700 3 000

Angränsande länder: Malaysia, Papua nya Guinea, Östimor

Högsta berg: Puncak Jaya, 5030 m

Valuta:  Indonesiska rupiah

Tidsskillnad:  + 6-8 tim jämfört med Sverige

Landsnummer: 0062

 

 Indonesien är med sina 242 miljoner, världens fjärde mest befolkade land och ett myller av olika folkslag, religioner och kulturer.  Skillnaden mellan kristna stadsbor i Jakarta och ett animistiskt stamfolk i Papuas träskmarker är ungefär som att jämföra en samisk renskötare med en beduin i Saharas öken.

De kulturella skillnaderna är i många fall enorma.

Jakarta som är huvudstaden, befolkas av ca tjugo miljoner invånare och är en av världens snabbast växande städer. Den är ett galet myller av trängsel, hetta och trafik, men också väldigt intressant med bland annat många historiska byggnader. Om du vill upptäcka den så bör du ge den några dagar.

Bali som är den ö dit flest västerlänningar söker sig domineras av hinduismen. Det är en grön och bördig ö, med mäktigt vackra risterasser som pryder landskapet. Stränderna är kända för sin kritvita sand, fantastiska korallrev och vågor som lockar surfare över hela världen. Gunung Agung, gudarnas berg, sträcker sig mer än tretusen meter över havet, och är det mest vördade och heligaste berget på Bali.

Områdena runt Ubud bjuder på några av de vackraste scenerierna på hela Bali. Här staplas risterasserna ovanpå varandra, och naturen är en explosion i grönska.

Ubud som stad, är framförallt till för de besökare som vill uppleva det riktiga Bali. Här finns det lika många konstgallerier och träsniderier som restauranger och hotell. Lokala balinesiska dansgrupper uppträder nästan varje kväll i fantastiska utstyrslar.

I slutet av huvudgatan så hittar du den berömda apskogen som har blivit ett naturligt tillhåll för vilda apor, och som är väl värt ett besök.

Ubud är också en perfekt utgångspunkt för utflykter till resten av ön, exempelvis till bergen i norr eller stränderna längs kusten.

Nusa Penida är mindre och inte alls lika utvecklat. Här är det också lite torrare klimat och gör det därför till en bra destination, även under regnperioden. Här finns bara mindre byar men det finns livsmedelsaffärer som har det mest väsentliga.

Kommentarer inaktiverade.