• Senaste nytt

EN KORT RESA GENOM HISTORIEN

Indonesiens befolkningshistoria går tillbaka åtminstone en halv miljon år, eftersom man från den tiden har tidsdaterat människoliknande fossil som hittades 1891.

Olika folkslag har under tusentals år invandrat från både stilla havet och Indiska oceanien till olika delar av den stora önationen.

Indonesiens moderna historia kan härledas till 1700-talet då holländarna i form av holländska ostindiska kompaniet i praktiken styrde landet med sina handelsavtal och allianser med olika härskare i området. 1799 gick bolaget i konkurs och landet togs över av den holländska regeringen.

Landet kontrollerades av holländarna fram till 1942 då Japan under andra världskriget ockuperade landet. När Japan 1945 kapitulerade, så deklarerade deras informella ledare Sukarno, landet som självständigt. Holländarna återvände dock, men mötte ett oväntat hårt motstånd och 1949 gav de med undantag av Papua, upp kontrollen över landet, och den 27 december utropade Indonesien sin självständighet.  1963 föll även Papua under indonesiskt styre.

Landet föll snabbt kort därefter in i ett ekonomiskt kaos och inflationen steg till rekordhöjder. 1965 så påstod regeringen att de hade blivit utsatta för ett försök till statskupp. De skyllde på kommunisterna, och det som därefter följde kan bara beskrivas som ett försök till etnisk utplåning. En halv miljon människor, de flesta kinesiska immigranter, mördades i systematiska utrensningar.

Ur våldsamheterna så sattes Sukarno i husarrest och en ny ledare trädde fram, general Suharto.  Han avslutade konflikten med Malaysia som hade blossat upp i slutet av Sukarnos styre, tog Indonesien tillbaka till FN och invaderade 1975 Östra Timor, numera Timor Leste.

Den sistnämnda konflikten skulle skörda många tusentals dödsoffer innan området 1999 fick tillbaka sitt självstyre. Året innan hade Suhartos regering fallit. 1999 hölls det första demokratiska valet, och sen dess har demokratin haft sin gång, dock inte utan oroligheter.  Många folkslag, regioner och inte minst religioner tävlar om landets inflytande.

Men Indonesien är numera en ekonomisk maktfaktor, och tillväxten är fortfarande stark. Precis som många andra utvecklingländer finns det två-tre generationer som saknar utbildning. Vi på landofhope, tillsammans med dig, strävar efter att den kommande generationen ska få den utbildning och kunskap som behövs för att utveckla landet i en positiv riktning.

Kommentarer inaktiverade.