• Senaste nytt

PRAKTISKT

Vaccinationer
Gula febern-vaccination krävs om du anländer direkt från vissa länder i Sydamerika och Afrika men rekommenderas om du åker direkt från Sverige med tanke på att du kommer vistas en längre tid i Amazonasregionen. Hepatit A (epidemisk gulsot) och hepatit B, tyfoid, och rabies rekommenderas också.
Polio-, stelkramps- och difteri-vaccinationerna bör ses över. Till vissa riskgrupper dessutom: Dukoral (ett koleravaccin).
Risken för malaria i Ecuador är liten, men risken är betydligt större i Amazonas och vi rekommenderar att du diskuterar det med din vaccinationsrådgivare.

Visum
Det behövs inget visum för svenska medborgare när dem anländer till Ecuador om man inte stannar längre än 90 dagar. Du behöver dock ett pass som är giltigt i sex månader vid inresa.

Valuta
Valutan i Ecuador är amerikanska dollar (USD).

Säkerhet
Säkerheten är relativt hög i Ecuador men stöldstatistiken och risken för ficktjuvar är alltjämt högre jämfört med exempelvis Europa.
Använd sunt förnuft bland folksamlingar och ha värdesaker på behörigt avstånd från ficktjuvar. Lämna aldrig värdesaker eller resväskor obevakade.
En annan säkerhetsaspekt är landets geografi där området ligger i ett jordbävning och vulkandrabbat område. Regnperioden medför också ofta översvämningar som kan ställa till problem när man ska ta sig fram i vissa delar.
Politiska demonstrationer uppträder sporadiskt och medför ibland att vissa vägar spärras av. Den väpnade konflikten i Colombia gör att säkerheten längst uppe i norr är mer osäker jämfört med resterande landet. Ambassaden uppmanar till försiktighet i landsbygdsområden i regioner som gränsar till Colombia.
Uppdatera dig innan du åker på exempelvis www.swedenabroad.com om det aktuella säkerhetsläget.

Språk
Det officiella språket i Ecuador är spanska, men många indianstammar talar fortfarande sitt lokala språk. Kunskaperna i det engelska språket är väldigt varierande. I huvudstaden och på turistorterna så är den i regel bättre, men på landsbygden och i mindre samhällen så kan du få leta länge innan någon förstår vad du säger. Vi på landofhope rekommenderar varmt att du försöker lära dig åtminstone några enkla vardagliga fraser på spanska innan du åker.

Adjö – Adiós
God dag – Buenos días
God morgon – Buenos días
God middag – Buenas tardes
God kväll/natt – Buenas noches
Hej – Hola
Hej då – Adiós
Lycka till – Buena suerte
Trevlig resa – Buen viaje
Trevligt att träffas – Encantado de conocerle
På återseende – Hasta pronto
Vad heter Ni (du)? Jag heter …- Como se llama usted? (¿Como te llamas?) Yo me llamo …
Vi ses i morgon – Nos vemos mañana
Välkommen – Bienvenido
Välkomna – Bienvenidos

Kontakt
Sverige har en ambassad i Quito. Vid allvarliga händelser, exempelvis vid naturkatastrofer så kan man vända sig till nedanstående adress.

Sveriges ambassad
Sveriges generalkonsulat
Diego de Almagro N32-27 y Whymper
Edificio Torres Whimper, Piso 11, Oficina 1101
Quito, Ecuador
Tel: +593 2 223 3793
Fax: +593 2 255 8850
E-post: vconsuec@uio.satnet.net

Naturligtvis så kan du när som helst under din volontärperiod kontakta oss på landofhope på telefon eller via mail!

Kommentarer inaktiverade.