• Senaste nytt

GEOGRAFI OCH KLIMAT

ECUADOR

Ecuador är till ytan ett av de mindre länderna i Sydamerika, inklämt mellan Colombia i norr och Perus öken i söder med det gigantiska Stilla havet som möter landets västra kuststräcka.
Landets geografi är spektakulärt indelat i tre distinkta områden där den västra delen utgörs av ett bördigt kustland, det centrala höglandet domineras av Andernas mäktiga snötäckta toppar och i den östra delen breder amasonbäckenet ut sin artrika tropiska regnskog.

Trots den förhållandevis begränsade ytan så är de geografiska variationerna enorma på grund av klimatet och höjdskillnaderna. I de centrala delarna så tornar ett storslaget berg och vulkanlandskap upp sig som en del av världens näst största bergskedja, de väldiga Anderna. På de högsta topparna som sträcker sig en bit över sextusen meter vilar en evig glaciär och utgör den arktiska klimatzonen. Öster om Anderna så breder den frodiga regnskogen ut sina varma och fuktiga vingar. Den enorma vegetationen bevattnas av bifloder från Amasonasfloden, och utgör en hemvist för en imponerande flora och fauna. Till Ecuador så tillhör också de 19 öar som utgör Galapagosöarna. Ögruppen är belägen ca 1000 km öster om fastlandet och är bland annat känd för Charles Darwins banbrytande forskning om arternas uppkomst.
På grund av de extrema variationerna i landskapet så är klimatet och temperaturen väldigt annorlunda beroende på var man befinner sig.
Regnperioderna varierar beroende på var man befinner sig. Vid kusten och Galapagosöarna så är regnperioden mellan januari och maj, Anderna får den mesta av nederbörden under juli till september och i regnskogen så är nederbörden ständigt närvarande men kraftigast under April-Juli och torrast under Augusti, December och Mars.
Det norra kustlandskapet är betydligt fuktigare med rikare nederbörd än det torrare området i söder mot den peruanska öknen.
Anderna erbjuder ett relativt torrt och svalt klimat med temperaturer under nollstrecket på de högsta punkterna.
I regnskogen råder alltid ett varmt, fuktigt och tropiskt klimat med rikliga nederbördsmängder året runt.
Under förutsättningar att du befinner dig på samma plats under hela året så håller sig temperaturen på en relativt jämn nivå med små variationer.
Ecuador är ett land som ur ett väderperspektiv kan besökas året runt beroende på var man befinner sig.

ECUADORKLIMAT

Kommentarer inaktiverade.