• Senaste nytt

GEOGRAFI & KLIMAT

costa-rica-map2[1]

Costa Rica är ett litet land (något mindre än Svealand) inklämt mellan Nicaragua i norr och Panama i söder och med karibiska havet längs den östra kusträckan och det gigantiska Stilla havet som möter den västra delen av landet. Det bördiga landskapet är väldigt varierat med en högplatå i de centrala delarna där de högsta topparna sträcker sig nästan 4000 meter över havet. Många av dem är synligt aktiva vulkaner där jordskalv är vanligt förekommande. Landet har även ett omfattande flodsystem med några av världens mest spektakulära raftingforsar. Längs kusterna breder ett lågland ut sig med milsvida, sagolikt vackra sandstränder. Skövlingen av landets regnskog var för bara några år sedan till synes utom kontroll, men de senaste åren så har staten infört, för den biologiska mångfalden, livsviktiga regleringar som har bromsat upp den negativa utvecklingen.

Costa Ricas klimat är tropiskt, med varm och fuktig luft längs kusterna, och något svalare temperaturer i de centrala högre delarna. Regnperioden sträcker sig från Maj till November, med den efterföljande torra perioden mellan December och och April. Den karibiska kusten erhåller betydligt mer regn under regnperioden jämfört med den västra sidan där korta men intensiva skurar brukar förekomma under eftermiddagen. Temperaturen är relativt jämn över hela året med en medeltemperatur på ca 25 grader. Det som påverkar mest är vilken höjd man befinner sig på.

Costa Rica är ett land som ur ett väderperspektiv kan besökas året runt. Regnperioden erbjuder ett grönare och fuktigare klimat och är en väldigt vacker tid att upptäcka landet på. Men håll dig till de centrala och västra delarna. Ska du besöka de östra delarna så rekommenderar vi att du gör det under torrperioden.

san-jose-weather[1]

Kommentarer inaktiverade.