• Senaste nytt

EN SNABB RESA GENOM HISTORIEN

Costa Ricas urhistoria sträcker sig många tusen år tillbaka, då man hittat bosättningar för ca 10 000 år sedan. Indianerna som levde här hade starka band till Mayakulturen i de norra delarna av nuvarande centralamerika. När Cristoffer Columbus landsteg år 1502 vid landets östra kust så var det början till slutet för denna urbefolkning. Europeèrna drog med sig sjukdomar som nästan utplånade ett helt folkslag. Bara ett fåtal folkgrupper som var bosatta i de mer otillgängliga bergstrakterna överlevde den spanska ankomsten.

Namnet Costa Rica, som betyder den rika kusten, fick den efter envisa rykten om stora rikedomar som dock kom rejält på skam. De enda de möttes av var en svårtillgänglig vegetation och ett kuperat landskap. Intresset svalnade snabbt och endast några envisa småbönder blev kvar och brukade den svårbemästrade terrängen. När Centralamerika 1821 bröt sig ur den spanska kolonisationen, så beboddes området runt nuvarande Costa Rica endast av knappt 70 000 invånare.

1838 förklarade landet sig som en självständig republik, och 1848 fick den sin första författning. 1889 hölls det första demokratiska valet.

Kaffe och bananer blev snabbt landets ekonomiska ess och en ökad export gjorde att en relativt välmående stat började ta form.

1917 kom landets första egentliga bakslag då en militärdiktatur tog över i kölvattnet efter första världskrigets ekonomiska nedgång. Den varade dock bara i två år innan demokratin åter upprättades. Nästa nationella konflikt inträffade 1948 då Josè Figureres Ferrer inledde ett väpnat uppror efter ett kontroversiellt val, och som mynnade ut i ett fullskaligt inbördeskrig. Med mer än 2000 döda så var och är det fortfarande de blodigaste våldsamheterna som landet hittills upplevt.  Konflikten blev dock kortvarig och Figureres kunde som segrande part 1949 grunda detsocialdemokratiska nationella befrielsepartiet. Samtidigt avskaffades militären och en modern välfärdstat växte fram.

Costa Rica idag

Trots de oroligheter och våldsamheter som präglat Costa Ricas grannländer så har landet, med några mindre undantag, bevarat sin neutralitet, och uppvisat en stabil politisk och ekonomisk grund som präglat landet under andra halvan av 1900-talet.

Den 7 februari 2010 fick landet genom Laura Chinchilla sin första kvinnliga president och cementerade åter för omvärlden att den är en modern och framåtskridande stat för 2000-talet.

2014 valdes efter många år med tydliga högervindar, den mer vänsterorienterade politikern Luis Guillermo Solis till ny president.

Kommentarer inaktiverade.