• Senaste nytt

RESEBESKRIVNING

”Du kan vara hemtam i Alperna, Himalaya eller Klippiga bergen, men om du inte utforskat Ruwenzori så har du fortfarande något att se fram emot”

Månbergen, Lunae montes finis orientalis, eller Ruwenzori..

Denna bergskedja mitt i hjärtat av vildaste Afrika, på gränsen mellan Uganda och Demokratiska republiken Kongo, har varit en ouppnåelig och mytomspunnen legend genom århundraden. Upphovsmannen till legenden är framförallt den grekiska geografen Klaudios Ptolemaios som ritade en sedermera världsberömd karta över den afrikanska kontinenten. På hans skissartade modell baserat på skrifter från Alexandria, hade han placerat en bergskedja djupt inne i Afrikas hjärta, och kallade den på grund av sin avlägsenhet för just Lunae montes finis orientalis, Månbergen. Därmed föddes en legend som skulle gäcka upptäcks-resande, slavhandlare och färdmän ända in i början på förra århundradet.

Den kanske största orsaken till mytbildningen är det geografiska läget och klimatet i området. Ruwenzori, tillika Afrikas största bergskedja, ligger inbäddat i den centrala delen av kontinenten med världens näst största regnskog på den västra sidan i Kongo, samt världens näst största sötvattensjö, Victoriasjön på dess östra sida. Detta medför en nederbördsmängd som tillhör de rikaste på jorden. Detta har i sin tur utvecklat en fullständigt hämningslös vegetation som åtminstone på kolonialtiden borde vara direkt avskräckande.

En annan faktor till att bergskedjan har mystifierats genom alla tider, är att bergen nästan uteslutande är omgivna av en tung ödesmättad och till synes evig dimma och därmed är det sällsynt att man lyckas få en skymt av topparna, inte ens i dess absoluta närhet. Att befinna sig i detta gränsland är som att beträda sagans värld.

Här finner du kontinentens största glaciär (Stanleyplatån) och tredje högsta topp (Margeritha Peak), fem meter höga jättekorsörter och jätteobelior som om du plötsligt befann dig i ”jättarnas land” och en i övrig grönska som fullständigt exploderar i all sin osannolika och otämjda vildhet. Här kommer du att vandra på stigar som klassificeras som några av de mest svårframkomliga i världen. Vädret som i ena stunden präglas av en massiv dimma, kan i nästa sekund öppna upp sig och blottlägga hela den väldiga bergskedjan med gröna gigantiska dalgångar och en värmande sol. Och om klimatet är varierande så är terrängen minst lika oförutsägbar.

Du kommer att vada i lera, balansera på gigantiska trädrötter, huka dig förbi den täta djungeln, passera tre klimatzoner innan du via snötäckta glaciärer står på någon av de tre toppar som vi har i vårt program. Varenda svett, regn eller snödroppe kommer vara värd mödan när du blickar ut över Ruwenzoris karaktäristiskt taggiga snötäckta toppar och Kongos gigantiska regnsskogsbäcken som ser ut att breda ut sig i all evighet.

Det finns fortfarande ett fåtal platser på vår planet som kan kallas vilda och otämjda, där den vanliga turisten söker sig till massorna på Kilimanjaro så är Månbergen fortfarande välsignat och helgat åt den äkta äventyrssjälen.    

Vi avslutar med den kända alpinisten Freshfields ord om Ruwenzori: ”Du kan vara hemtam i Alperna, Himalaya eller Klippiga bergen, men om du inte utforskat Ruwenzori så har du fortfarande något att se fram emot”.

Den här expeditionen kommer under tio dagar att ta dig hela vägen upp till toppen av Mount Baker, 4842 meter över havet.

Leden är relativt nylagd och nästintill helt oexploaterad och kommer att ta dig genom den kanske vildaste och mest spektakulära sektionen av hela Ruwenzorimassivet.

Vandringen som startar i tropisk regnskog fortsätter genom myrmark och en trolsk vegetation innan du till slut når Afrikas största glaciär, Stanleyglaciären. Härifrån är det en tuff, brant men kort vandring med stegjärn, rep och isyxa innan du från toppen av Mount Baker kan blicka ut över hela den fantastiska bergskedjan, med helt sagolika vyer över bland annat Margeritha Peak, Alexandria, Stanleyplatån och hela den vittäckta glaciären. Det krävs ingen teknisk klättring men du kommer att få användning av dina stegjärn och isyxa på glaciären, och vandringen räknas som en av de tuffaste i världen. Men att enbart befinna sig på denna sällsamma och magiska plats, och de fantastiska upplevelser du kommer att uppleva under din vandring, gör att det är värt alla vedermödor i världen.

                        

Kommentarer inaktiverade.