• Senaste nytt

DAG FÖR DAG

DAG 1: TREKKERS HOSTEL I KYANJUKI

Anländ under valfri tidpunkt till vår lodge i Kyanjuki. Beundra den fantastiska utsikten över de bördiga och gröndraperade dalväggarna och få en försmak av ditt kommande äventyr. Packa det du ska ha med dig och lämna resten kvar på lodgen. Imorgon inleder vi vår vandring mot toppen av Mount Baker snötäckta topp!

 

DAG 2: TREKKERS HOSTEL TILL SAMALIRA CAMP 3171 m, 5-7 tim

Vi inleder vår vandring runt halv nio på morgonen vid Trekkers Hostel i Kyanjuki på 1450 meter. Vandringen går genom ”Tarzan-land”, tät, tät djungel där du har chansen att få en skymt av en rad olika primater, ett otal fågelarter samt en flora som fullständigt exploderar längs den smala stigen. Eftersom detta är en ny rutt så är vegetationen orörd och du kommer att vandra i äkta vildmark. Stigningen är relativt brant och vi passerar ett flertal vattendrag när vi långsamt rör oss uppåt längs bergskammen. Efter några timmars vandring så lämnar vi regnskogen bakom oss och träder istället in i en bambuskog. Här är stigningen ordentligt krävande men snart så öppnar landskapet upp sig och du har en fantastisk utsikt över hela den grönskande dalen, Lake George och Queen Elisabeth nationalpark. Vi slår läger vid Samalira Camp.

 

 

DAG 3: SAMALIRA CAMP TILL KIHARO CAMP 3380 m, 4-5 tim

Efter en härlig frukost med rykande hett kaffe så inleder vi dag två med en ganska brant stigning längs kammen, passerar ett smalt vattendrag, därefter ytterligare en tuff brant längs en mosstäckt bergvägg. Detta är urvegetation och därför extra viktigt att hålla sig längs leden för att bevara den sköra floran. Landskapet är öppet med härliga vyer, och långt nere så kan du skymta Kilembe village i närheten av vårt basläger. Leden planar därefter ut något och vi passerar en relativt platt dalgång, sedan väntar en kuperad vandring med både branta stigningar och nerförslut genom en oftast dimhöljd sluttning. Vi passerar Nyamwamba river innan vi till slut når Kiharo Camp med några av Ruwenzoris toppar som tornar upp sig ovanför vårt läger.

DAG 4: KIHARO CAMP TILL BUGATA CAMP 4065 m, 4-5 tim

Vi startar dag tre med en brant stigning längs en smal mossbeklädd dalgång. Omgivningen är minst sagt spektakulär med en rad snötäckta toppar som reser sig över klipporna. Vi når det övre partiet av Nyamwamba river, härifrån stiger leden längs dalgången med gigantiska lobelior och jättekorsörter. Vi når till slut Bugata Camp med en fantastisk utsikt över Lake Kopello och nio andra glaciärsjöar som breder ut sig längs Namusangi valley.

.

DAG 5: BUGATA CAMP TILL MCCONNELLS CAMP 4160 m, 5-6 tim

Vi inleder dagen med en kraftig stigning genom Bamwanjara passet, därefter väntar en kort vandring i nedförslut till Kachope Lake. Här har du åter finfina vyer över Ruwenzorimassivets mest imponerande bergstoppar. Landskapet runt Kachope Lake är ett av tre områden i Ruwenzori där det finns en liten chans att få en glimt av den skygga Ruwenzori-leoparden. Detta mytomspunna kattdjur är nästa svart i pälsen och maskerar sig väl med de mörka basaltklipporna. Det finns inte mycket forskning om detta djur och man vet inte exakt hur stor population som finns kvar. Skatta dig lycklig om du är en av de få som får en skymt av den! När vi har passerat sjön så klättrar vi slutligen upp till McConnells camp där vi förbereder oss för en tidig toppbestigning av Mount Baker.

 

DAG 6: MCCONNELLS CAMP-MOUNT BAKER PEAK 4842 m-BUTAWU 3974 m

Vi startar vår klättring mot Mount Bakers topp tidigt på morgonen, runt 6.30. Det här är en brant stigning längs brokiga klippformationer och är relativt fysiskt krävande. När vi till slut når glaciären så kommer vi att ha nytta av våra stegjärn, rep och isyxa då lutningen emellanåt är ganska kraftig. Detta är dock ingen teknisk klättring och med en normalfysik så kommer du att klara av den fem timmar långa klättringen till toppen. När du väl har nått toppen på Mount Baker så kommer du att belönas med magiska vyer över Margeritha Peak, Alexandria, Stanleyplatån och hela den vitdraperade glaciären som också är Afrikas största!

Därefter återvänder vi tillbaka till McConnells Camp där du får en chans att vila upp dig efter lång, mödosam men fantastisk klättring.

 

DAG 7: MCCONNELLS CAMP TILL BUGATA CAMP 4065 m, 4-5 tim.

Bene kommer kännas lite möra efter gårdagens kraftansträngning, men efter ett tag så är vi igång igen och dagens vandring ner till Bugata camp är relativt lätt. Vi passerar åter Kachope Lake, därefter upp och över Bamwanjara passet. Jordekorrar befolkar jordväggen längs leden. Eftersom jordekorren är Ruwenzorileoparden främsta föda så finns det en liten chans att även här få en skymt av det sällsynta djuret.  Håll ögonen öppna!

Övernattning i Bugata Camp.

 

DAG 8: BUGATA CAMP TILL MUTINDA CAMP 3688 m

Vi återvänder ner till Namusangi dalen och ett mer öppet hed och gräslandskap. Dalgången samlar upp det mesta av den kraftfulla nederbörden och förvandlar underlaget till ett golv av fukt och väta. Vi rekommenderar starkt att man drar på sig sina gummistövlar under det här partiet. Vi fortsätter neråt genom dalen, passerar ett flertal vattenfall innan vi når ett klippigt parti med en spektakulär utsikt över Mutinda Peak. Vi passerar över ett vattendrag, innan vi klättrar upp till Mutinda Rock Shelter. Detta är en gigantisk rockformation som löper ut som ett naturligt tak från bergväggen. Mutinda RS kan hysa uppemot hundra personer och vi slår läger här för natten.

 

DAG 9: MUTINDA CAMP TILL BASLÄGRET I KILEMBE 1450 m, 7-8 tim

Sista dagen i fantastiska Ruwenzoribergen! Dagens vandring är lång men förhållandevis lätt då vi återvänder neråt igen. Vi startar runt 07.00 och  passerar tidigt en väldigt vacker dal med jättelobelior och en i övrigt häpnadsväckande vegetation. Vi klättrar vidare mot Kalalama Camp som ligger belägen längs en hög bergskam med fin utsikt över Kasese och Kilembe dalen. Vi fortsätter neråt genom bambuskogen och snart så fylls lungorna med livsgivande syre, värmen från regnskogen kommer att tina upp och skänka dig nya krafter. Med ett stolt leende över ett unikt äventyr och en upplevelse du aldrig någonsin kommer att glömma så når du till slut baslägret i Kilembe runt klockan tre på eftermiddagen. Här skiljs du och dina guiders och övriga färdkamraters vägar. Säg farväl till varandra och fira därefter med en god middag och en bekväm säng på vår lodge.

 

DAG 10: TREKKERS HOSTEL

Beundra, reflektera över ett storlaget äventyr, och kasta därefter en sista blick på denna magiska bergskedja!

Minns Freshfields ord ”Du kan vara hemtam i Alperna, Himalaya eller Klippiga bergen, men om du inte utforskat Ruwenzori så har du fortfarande något att se fram emot”.

Säg farväl till Ruwenzori, säg farväl till legendariska Månbergen.

Kommentarer inaktiverade.