• Senaste nytt

PRAKTISKT

När kan man åka?

Vi rekommenderar att man undviker de värsta regnmånaderna som pågår mellan april-maj och oktober-november. Resten av året bjuder på relativt jämna temperaturer och nederbörds-mängder. Men den torraste perioden är oftast mellan juni-augusti och december-februari. Detta är den bästa tiden att besöka Ruwenzori.

Ruwenzori är en av de mest nederbördsrika platserna på jorden. Men detta innebär inte att du kommer befinna dig i hällande regn större delen av tiden. Däremot så kan du räkna med en hel del nederbörd under din vandring i regnskogen, det finns ju en anledning till att det kallas just regnskog. Men du kommer också att få uppleva en klarblå himmel och en värmande sol. Ruwenzori är en oförutsägbar och nyckfull plats, och hur vädret kommer bli är svårt att förutspå.

              

Hur tar jag mig dit?

Det finns lite olika möjligheter att ta sig från Kampala till Kyanjuki. Av miljöhänsyn så rekommenderar vi på landofhope att man använder sig av lokala transporter. Detta är dessutom det absolut mest ekonomiska transportsättet samt att du får en inblick i det ugandiska vardagslivet under färden. Det avgår frekvent bussar från Kampala busstation till Kasese, från Kasese så tar man en minishuttle den sista sträckan till Kyanjuki. Vid bokning så kommer du att få detaljerad beskrivning med hålltider för de olika bussarna. Priset för lokal buss från Kampala till Kyanjuki ligger på ungefär 150 kr.

Vid önskemål så arrangerar vi privat transport från Kampala eller Entebbe flygplats direkt till Kyanjuki. Se pris med eller utan privat transport under fliken pris & bokning.

 

Våra samarbetspartners

Vi samarbetar enbart med lokalt förankrade gräsrotsorganisationer och företag som på något sätt bedriver en verksamhet som förbättrar det samhälle vi och dem verkar i.

Många av våra guider i Ruwenzori sticker ut på ett sätt som kanske inte borde vara så anmärkningsvärt 2014, men det faktum att de flesta är kvinnor är något ganska unikt i det ganska patriarkala Uganda. Detta är ett medvetet val, dels för att kunna erbjuda kvinnor i de lokala byarna ett arbete, men också för att attrahera fler kvinnliga vandrare till att upptäcka Ruwenzori som rent procentuellt fortfarande domineras av män. Vi har faktiskt upplevt en än bättre relation mellan guide och besökare sen kvinnliga guider började anställas med ett mer omsorgsfullt och professionellt omhändertagande.

Alla våra guider är utbildade av Anders Bahr, en norsk alpinist och klättringsinstruktör med mångårig erfarenhet av klättring och räddningsexpeditioner över hela världen. De behärskar naturligtvis också första hjälpen och symptom på exempelvis höjdsjuka. Alla guider har också med sig en satellittelefon under vandringen.

I oktober 2012 så fick fjorton av våra guider möjlighet att bestiga Margeritha Peak tillsammans med Dawa Jamba, en inom klättringskretsar världskänd Sherpa från Nepal med tre toppbestigningar av Mount Everest som främsta merit. Han delade bland annat med sig av sina kunskaper inom högaltitud glaciärklättring och räddningstekniker.

Du är med andra ord i extremt kunniga och professionella

händer som alltid sätter säkerheten i främsta hand.   

Alla som vi samarbetar med är försäkrade och arbetar under statligt styrda lagar och regler.

 

Ansvarsfull turism

Att resa är ett både ett privilegium och en fantastisk möjlighet till otroliga upplevelser, men det ställer också krav på dig som resenär.

En bra grundregel som vi på landofhope försöker förhålla oss till är att ”ge mer än du tar” när du är ute och reser i främmande länder. Denna grundregel kan man såklart adaptera även i sin vardag här hemma.

Nedan följer några praktiska tips som man bör tänka på under sin resa i Ruwenzori för att resan ska ha så låg verkningsgrad på miljön och dess omgivning som möjligt.

 

  • Undvik varmvattendusch om det inte värms upp med solceller eftersom även det värms upp med ved.
  • Ta med dig allt som du släpar upp på berget.
  • Om du ser skräp liggandes på marken, var snäll och ta upp det, och be dina vänner och följeslagare att göra likadant.
  • Be guiden att koka vatten och häll över i din flaska istället för att använda plastflaskor längs rutten.
  • Behöver du utföra ett större behov, förflytta dig en bit från leden, gräv sedan ner både papper och exkremiteter i marken.
  • Observera och fotografera de eventuella vilda djur som du kommer att stöta på, men stör dem inte.
  • Kommunicera, integrera och framförallt respektera alla människor och djur som du stöter på under ditt äventyr.

 

Kommentarer inaktiverade.