• Senaste nytt

DAG FÖR DAG

DAG 1: TREKKERS HOSTEL I KYANJUKI

Anländ under valfri tidpunkt till vår lodge i Kyanjuki. Beundra den fantastiska utsikten över de bördiga och gröndraperade dalväggarna och få en försmak av ditt kommande äventyr. Packa det du ska ha med dig och lämna resten kvar på lodgen. Imorgon inleder vi vår vandring mot toppen av Mount Stanleys snötäckta topp!

 

DAG 2: TREKKERS HOSTEL TILL SINE HUT 2596 m,

Vi inleder vår vandring runt nio på morgonen vid Trekkers Hostel i Kyanjuki på 1450 meter. Vandringen går genom ”Tarzan-land”, tät, tät djungel där du har chansen att få en skymt av Chimpanzer, ett otal olika fågelarter samt en flora som fullständigt exploderar längs den smala stigen. Du kommer också att passera ett spektakulärt vattenfall, Enocks fall, strax innan du når Sine hut, en nybyggd lodge som ligger längs bergskammen, insprängt mellan höga de höga träden. Från verandan så har du en fantastisk utsikt över det dånande vattenfallet.

Övernattning i lodge.

 

DAG 3: SINE HUT TILL MUTINDA CAMP 3688 m

Efter frukost så lämnar vi Sine Hut och når snart en vegetation som domineras av bambuträd. Stigningen är relativt tuff och beroende på säsong så kan det vara ganska vått och slirigt på vissa partier, men skogen är väldigt vacker och bjuder en fantastisk atmosfär. Efter 551 höjdmeter så når vi Kalalama Camp (3147 m) där vi passar på att ta en kort vila och en kopp kaffe eller te innan vi fortsätter mot Mutinda Camp. Stigen är väldigt kuperad och vi passerar både några smala vattenströmmar samt ett vattenfall när vi långsamt tar oss upp för dalgången. Floran är enormt spektakulär och variationsrik och när dimman börjar smyga in bland vegetationen så är upplevelsen i det närmaste trolsk. Till slut så når vi Mutinda Camp som ligger belägen bredvid en smal flod som kastar sig ner för ytterligare ett vattenfall. Har du mer energi så finns det möjlighet att ta sig upp till Mutinda lookout (3925 m) med otroliga vyer över stora delar av bergskedjan och Lake George.

Övernattning i tält.

DAG 4: MUTINDA CAMP TILL BUGATA CAMP 4062 m

Idag får vi nytta av vår balans! Vi kommer att ta oss från tuva till tuva genom våt myrmark med gigantiska jättelobelior på armlängds avstånd. Vi fortsätter uppför ett brant parti längs Namusangidalen som slutar abrubt med ytterligare ett spektakulärt vattenfall och en fin utsikt över Mutinda Peak. Vi fortsätter ytterligare ett par hundra höjdmeter längs Bamwanjara passet och når till slut Bugata Camp som ligger belägen på en bergsplatå med en magiskt hänförande utsikt över Weissmans Peak, den underliggande bergssjön Kopello, och så längre ner i den enorma gröna dalgången, Lake Africa och Lake Kanganyika. Bugata Camp är en tältlodge med bra faciliteter som bland annat inkluderar solceller, toaletter samt även en dusch om man känner ett behov av att tvätta av sig.

Övernattning i tältlodge.

 

DAG 5: BUGATA CAMP TILL BUTAWU CAMP 3974 m

Vi fortsätter vår vandring uppför Bamwanjara passet längs ett flertal myrar och mossar. Även här är vegetationen spektakulär med dramatiska växter och plantor. När vi till slut når toppen av passet så har du excellenta vyer över många av de snötäckta bergstopparna och glaciärsjöarna. Här finns ett litet vindskydd där vi tar en kort paus och njuter av utsikten. Vi fortsätter ner mot Kacholpe Lake, till slut så når vi Butawu Camp, belägen ovanför Butawufloden som flyter ner från Scott Elliot passet. Njut bland annat av den vackra snötäckta toppen av Mount Baker under tiden du vilar upp dig i vår lodge.

Övernattning i lodge.

DAG 6: BUTAWU CAMP TILL MARGHERITA CAMP 4485 m

Vi fortsätter längs bergskammen, över några smala vattenströmmar som flyter ner från Mount Baker. Vi fortsätter längs Scott Elliot passet uppför väldiga klippformationer tills vi når Margeritha Camp på 4485 meter. Nu börjar den alpina zonen långsamt krypa närmre med ett förmodat tunt snötäcke längs marken. Den väldiga Stanleyglaciären och de snötäckta bergtopparna tornar nu upp sig ovanför lägret.

Övernattning i en enkel hytta.

 

DAG 7: MARGHERITA CAMP – MARGHERITA PEAK 5109 m – BUTAWU CAMP 3974 m

Idag så väntar den stora dagen, toppbestigning av Margeritha Peak, högsta punkten på hela Ruwenzorimassivet och Afrikas tredje högsta berg. Vi inleder vår klättring vid 04.00 på morgonen för att kunna möta soluppgången på toppen. Toppbestigningen inleds med en ganska tuff vandring längs brokiga klippformationer som dessutom kan vara klädda i både snö och is. När vi väl har nått Stanleyglaciären så blir det lättare. Längs ett fixerat rep så tar vi oss långsamt uppför den snötäckta bergskammen. Därefter så tar vi oss ner för en sex meter lång lodrät vägg via en aluminiumstege. Sedan väntar en relativt krävande vandring med branta stigningar längs den sista etappen av glaciären. En sista kraftansträngning, och så plötsligt.. Kongo väldiga regnskog åt väster, Uganda åt öster, Afrikas största bergskedja med hela Ruwenzorimassivet och dess taggiga snötäckta toppar framför dina ögon, Margeritha Peak 5109 meter! Efter att ha avnjutit denna magiska vy mitt i hjärtat av det väldiga Afrika, så återvänder vi till Butawu Camp.

Övernattning i lodge.

 

DAG 8: BUTAWU CAMP TILL BUGATA CAMP 4062 m

Efter en tuff föregående dag så tar vi en välförtjänt sovmorgon! Frukost runt 8.30, därefter så påbörjar vi vår vandring mot Bugata Camp. Vi kommer med andra ord att ta oss knappa hundra höjdmeter uppåt igen. Om du har maximal tur så finns det en liten chans att få en skymt av Ruwenzori-leoparden. Den är extremt sällsynt, men vid enstaka tillfällen så har vandrare lyckats fått en glimt av den när den med snabba rörelser har förflyttat sig mellan klipporna.

Övernattning i tältlodge.

 

DAG 9: BUGATA CAMP TILL BASLÄGRET I KILEMBE 1450 m

Sista vandringsdagen i fantastiska Ruwenzoribergen! Vi återvänder neråt genom hedlanskapet, bambuskogen och den täta vibrerande djungeln. Åter så fylls lungorna med livsgivande syre, värmen från regnskogen kommer att tina upp och skänka dig nya krafter. Med ett stolt leende över ett unikt äventyr och en upplevelse du aldrig någonsin kommer att glömma så når du till slut baslägret i Kilembe. Här skiljs du, dina guiders och eventuella färdkamraters vägar.

Säg farväl till varandra och fira därefter med en god middag och en bekväm säng på vår lodge.

DAG 10: TREKKERS HOSTEL

Beundra, reflektera över ett storlaget äventyr, och kasta därefter en sista blick på denna magiska bergskedja!

Minns Freshfields ord ”Du kan vara hemtam i Alperna, Himalaya eller Klippiga bergen, men om du inte utforskat Ruwenzori så har du fortfarande något att se fram emot”.

Säg farväl till Ruwenzori, säg farväl till legendariska Månbergen.

Kommentarer inaktiverade.