• Senaste nytt

PRAKTISKT

När kan man åka?

Uganda ligger precis vid ekvatorn och temperaturen är därför relativt jämn året runt. Skillnaderna som förekommer är mer beroende på vilken höjd du befinner dig på. Landet ligger betydligt högre än exempelvis Tanzania och har därför oftast ett mildare och behagligare klimat än sin östra granne.

Vi rekommenderar att man undviker de värsta regnmånaderna som pågår mellan april-maj och oktober-november. Resten av året bjuder på relativt jämna nederbördsmängder.

Ruwenzori är dock en av de mest nederbördsrika platserna på jorden. Men detta innebär inte att du kommer befinna dig i hällande regn större delen av tiden. Däremot så kan du räkna med en hel del nederbörd under din vandring i regnskogen, det finns ju en anledning till att det kallas just regnskog. Men du kommer också att få uppleva en klarblå himmel och en värmande sol. Ruwenzori är en oförutsägbar och nyckfull plats, och hur vädret kommer bli är svårt att förutspå.

Savannen bjuder oftast på klart och varmt klimat utanför regnperioderna, under gorillatrackingen så får man vara beredd på att det kan komma lite nederbörd under din vandring då vi åter befinner oss i regnskog.

 

Hur tar jag mig dit?

Lättast är att flyga direkt till Entebbe internationella flygplats, som är belägen 50 km från huvudstaden Kampala. Vi kommer att hämta dig på flygplatsen för vidare transport till din lodge i Entebbe. Du kan också starta din resa i Kampala. Då hämtar vi dig där för vidare färd mot Entebbe där resan börjar. Därefter ingår all transport och du behöver inte tänka mer på det.

 

Våra samarbetspartners

Vi samarbetar enbart med lokalt förankrade gräsrotsorganisationer och företag som på något sätt bedriver en verksamhet som förbättrar det samhälle vi och dem verkar i.

Många av våra guider i Ruwenzori sticker ut på ett sätt som kanske inte borde vara så anmärkningsvärt 2014, men det faktum att de är kvinnor är något ganska unikt i det ganska patriarkala Uganda. Detta är ett medvetet val, dels för att kunna erbjuda kvinnor i de lokala byarna ett arbete, men också för att attrahera fler kvinnliga vandrare till att upptäcka Ruwenzori som rent procentuellt fortfarande domineras av män. Vi har faktiskt upplevt en än bättre relation mellan guide och besökare sen kvinnliga guider började anställas med ett mer omsorgsfullt och professionellt omhändertagande.

Alla våra bergsguider är utbildade av Anders Bahr, en norsk alpinist och klättringsinstruktör med mångårig erfarenhet av klättring och räddningsexpeditioner över hela världen. De behärskar naturligtvis också första hjälpen och symptom på exempelvis höjdsjuka.

I oktober 2012 så fick fjorton av våra guider möjlighet att bestiga Margeritha Peak tillsammans med Dawa Jamba, en inom klättringskretsar världskänd Sherpa från Nepal med tre toppbestigningar av Mount Everest som främsta merit. Han delade bland annat med sig av sina kunskaper inom högaltitud glaciärklättring och räddningstekniker.

Du är med andra ord i extremt kunniga och professionella

händer som alltid sätter säkerheten i främsta hand.

Resterande del av vår resa kommer att guidas av våra professionella lokala guider som har lång erfarenhet av guidade resor i Uganda och som givetvis behärskar engelska. De kommer med sin kunskap om landet ytterligare berika din resa under färden.

Alla som vi samarbetar med är försäkrade och arbetar under statligt styrda lagar och regler.

 

Ansvarsfull turism

Att resa är ett både ett privilegium och en fantastisk möjlighet till otroliga upplevelser, men det ställer också krav på dig som resenär.

En bra grundregel som vi på landofhope försöker förhålla oss till är att ”ge mer än vad du tar” när du är ute och reser i främmande länder. Denna grundregel kan man såklart adaptera även i sin vardag här hemma.

Nedan följer några praktiska tips som man bör tänka på under sin resa i Uganda för att resan ska ha så låg verkningsgrad på miljön och dess omgivning som möjligt.

 

  • Ta med dig allt som du för med dig .
  • Om du ser skräp liggandes på marken, var snäll och ta upp det, och be dina vänner och följeslagare att göra likadant.
  • Ett tips är att be guiden att koka vatten och häll över i din flaska istället för att använda plastflaskor längs rutten.
  • Behöver du utföra ett större behov, förflytta dig en bit från leden eller resten av gruppen, gräv sedan ner både papper och exkrementer i marken.
  • Observera och fotografera de eventuella vilda djur som du kommer att stöta på, men stör dem inte.
  • Kommunicera, integrera och framförallt respektera alla människor och djur som du stöter på under ditt äventyr.

 

Kommentarer inaktiverade.