• Senaste nytt

DAG FÖR DAG

DAG 1: ANKOMST TILL ENTEBBE

Landa i Entebbe och därefter vidare transport till ditt boende i Entebbe eller Kampala. Passa på att vila upp dig inför morgondagens långa men intressanta bilfärd österut.

 

DAG 2: TRANSPORT TILL RUWENZORIBERGEN

Efter frukost så beger vi oss österut mot Kasese. Det är en lång men fascinerande färd tvärs genom hela landet. Uganda är ett grönt och bördigt land med ett högst varierat landskap. Du kommer under din resa få en skymt och ett tvärsnitt av det ugandiska vardagslivet då vi färdas genom småbyar och mindre städer på vingliga och emellanåt skumpiga vägar. Vi kommer att stanna i Fort Portal för lunch. Det är kanske Ugandas mest attraktiva stad, belägen bland gröna och frodiga kullar omringad av teplantager och vackra koloniala byggnader.  Resan tar ungefär nio timmar så luta dig tillbaka och njut av färden innan vi till slut når vår lodge i Kyanjuki, strax utanför Kasese, precis vid foten av Ruwenzorimassivet. Beundra den fantastiska utsikten över de bördiga och gröndraperade dalväggarna och få en försmak av ditt kommande äventyr.

Övernattning på vår lodge i Kyanjuki.

 

DAG 3: KYANJUKI TILL SAMALIRA CAMP 3171 m, 5-7 tim.

Vi inleder vår vandring runt halv nio på morgonen vid vår lodge i Kyanjuki på 1450 meter. Vandringen går genom ”Tarzan-land”, tät, tät djungel där du har chansen att få en skymt av en rad olika primater, ett otal fågelarter samt en flora som fullständigt exploderar längs den smala stigen. Eftersom detta är en ny rutt så är vegetationen orörd och du kommer att vandra i äkta vildmark. Stigningen är relativt brant och vi passerar ett flertal vattendrag när vi långsamt rör oss uppåt längs bergskammen. Efter några timmars vandring så lämnar vi regnskogen bakom oss och träder istället in i en bambuskog. Här är stigningen ordentligt krävande men snart så öppnar landskapet upp sig och du har en fantastisk utsikt över hela den grönskande dalen, Lake George och Queen Elisabeth nationalpark. De två sistnämnda kommer vi att anlända till under morgondagen och det är en fascinerande känsla att se dessa platser från ovan. Vi slår läger vid Samalira Camp.

DAG 4: SAMALIRA CAMP TILL QUEEN ELISABETH NATIONALPARK

Att vakna upp, sticka ut huvudet från tältduken och se den hänförande vyn från vårt läger är en speciell och oförglömlig känsla. Vi inleder dagen med en härlig frukost innan vi fortsätter uppåt längs bergskammen i drygt en kilometer. Här finns det en utsiktsplats som kallas för Charavulla och med en än mer betagande vy än från vårt morgonläger. De gröna dalgångarna ligger som ett täcke under oss och ovanför så kan vi skymta de snötäckta topparna. Jättelobelior reser sig som gigantiska väktare. Vi återvänder därefter neråt igen och till vår lodge i Kyanjuki. Vi intar en sen lunch, kastar en sista blick på magiska Ruwenzoribergen, och fortsätter sedan mot Queen Elisabeth nationalpark. Vi hinner med ett par timmars gamedrive i nationalparken och är det din allra första resa på den afrikanska savannen så är det såklart en extra speciell upplevelse! Här får du en unik möjlighet att bevittna lejon, leoparder, elefanter, giraffer, afrikanska bufflar, gaseller, antiloper och många många andra arter i deras naturliga och enda rätta miljö. Att besöka ett zoo eller en djurpark kommer förmodligen (och förhoppningsvis) inte att kännas helt berättigat längre. Att se en lejonflock på bara några meters håll ligga och gassa under ett Akaciaträd, eller bevittna en elefantfamilj ströva med långsamma men majestätiska steg över det brunbrända gräset, det är en svårslagen djur och naturupplevelse.

Därefter åker vi till vår lodge som är belägen mitt i nationalparken. Här kommer du att höra hyenans ylande och flodhästarna omisskännliga läte när du njuter av din middag under den stjärnbeprydda afrikanska himlen.

Övernattning på Bush lodge.

DAG 5: SAFARI I QUEEN ELISABETH NATIONALPARK, KYAMBURA-DALEN OCH KAZINGAKANALEN

Slå upp ögonen och inse att du befinner dig på den mytomspunna afrikanska savannen! Vi intar en härlig frukost på vår ekologiska lodge och beger oss därefter mot Kyambura, eller ”apdalen” som den också kallas. Det här är ett av Ugandas vackraste naturområde med mängder av primater och andra djurarter i den frodigt grönskande dalsänkan. Kyambura är främst känd för det stora antalet chimpanser som lever här och som vi kommer att få en möjlighet att betrakta på så nära håll som det bara går. Förutom chimpanser så kommer vi att under vår vandring få se flodhästar som simmar i Kyamburafloden, elefanter som rör sig i den täta vegetationen, och ett fågelliv som ständigt surrar och kvittrar runt trädkronorna. Vandringen tar ungefär tre timmar beroende på var chimpanserna befinner sig.

Efter 4-5 timmar så återvänder vi till vår lodge för lunch, och spenderar därefter eftermiddagen på en båt längs Kazingakanalen där vi bland annat kommer att få beskåda flodhästar och krokodiler på bara några meters avstånd. Längs vattenbrynet strövar både bufflar och elefanter. Vi återvänder till vår lodge där vi avslutar dagen med en middag på den afrikanska savannen.

 

 

DAG 6: TRÄDKLÄTTRANDE LEJON I ISHASHA OCH BWINDI NATIONALPARK

Efter savannen så fortsätter vi till den södra delen av nationalparken och mot de berömda trädklättrande lejonen i Ishasha. Det finns faktiskt bara två områden av lejongrupper i hela världen med detta udda beteende, ett vid Lake Manyara, Tanzania, och här i Ishasha. Man tror att deras ovanliga beteende beror på att de vill undkomma moskiter men det är inte helt klarlagt varför de väljer att parkera i trädtopparna.

Vi rullar sedan vidare mot Ugandas sydvästra hörn och Bwindi Impenetrable nationalpark. Vår camp är spektakulärt belägen precis vid ingången till nationalparken och med en fantastisk utsikt över den frodiga djungeln och de gröna böljande kullarna.

Middag och övernattning på Buhoma camp.

 

 

DAG 7: GORILLATRACKING I BWINDI NATIONALPARK

Idag så väntar det som för många är resans absoluta höjdpunkt, och kanske den mäktigaste djurupplevelsen som finns på vår planet, det surrealistiska mötet med de majestätiska bergsgorillorna! Vi inleder vår vandring genom Bwindis täta vegetation efter frukost och med medhavd lunch. Djungeln och stigningen längs det kuperade landskapet, är stundtals krävande, och att söka upp dessa enorma och ståtliga primater brukar ta 3-4 timmar. Den fuktiga värmen från regnskogen och det faktum att vi befinner oss på 1500 meters höjd bidrar också till den fysiska utmaningen. Men till slut så får du din belöning!

Och det är svårt att beskriva känslan i ord av att stå öga mot öga med en av djurrikets mest imponerande gestalter. Det är onekligen en unik upplevelse och har du tur så kan du ha en hel gorillafamilj framför dig!

Bergsgorillor är gigantiska djur, och en silverrygg (hane) brukar uppnå ca 180 kg. Honorna är något mindre och väger runt 150 kg.

Djuren har i många år varit kraftigt utsatta för främst tjuvskytte men också av skogskövling och de lever fortfarande på marginalen av sin existens. Men de senaste åren så har populationen glädjande nog ökat, och bara i Bwindi så har antalet bergsgorillor från 2006 ökat från 302 individer till 400 stycken. Och den totala populationen är idag ungefär 880 st.

Det finns två tydliga riktlinjer som man har infört när det gäller gorillatracking, den ena är att man som turist inte får vistas längre än en timme tillsammans med gorillorna, och den andra är att man håller ett avstånd på sju meter för att minimera risken för överföring av sjukdomar. Observera att om du är förkyld eller bär på något annat virus så är det inte tillåtet att besöka berggorillorna!

Din professionella guide kommer att informera dig innan vi startar vandringen på morgonen om andra viktiga saker som man bör tänka på under ditt möte med gorillorna.

Ett tips angående fotografering är att ta några snabba foto när tillfälle ges, och njut därefter av den här fantastiska stunden.

Efter den här omtumlande och magiska upplevelsen så återvänder vi till vår camp där samtalsämnet över middagsbordet brukar vara ganska givet denna kväll!

Övernattning på Buhoma camp.

 

DAG 8: BWINDI NATIONALPARK TILL LAKE BUNYONYI

Efter frukost på vår camp så åker vi vidare till Kabale som är en av de största städerna i västra Uganda. Här stannar vi för lunch innan vi fortsätter mot den gnistrande vackra Lake Bunyonyi. Sjön är belägen på 1840 meters höjd, mitt i ett frodigt och grönskande dalsystem. De 2500 meter höga och bördiga kullarna reser sig ovanför vattnet, ett tjugotal småöar ligger pittoreskt som små oaser längs ytan och ger hela landskapet en känsla av paradiset.

Vi kommer att paddla kanot ut till en av dessa öar, Itambira Island, där vi äter middag och slår läger för natten på öns camp, vars läge är svårbeskrivbart vackert beläget. Lodgen är byggd i miljövänligt naturmaterial med förförande utsikt över sjön. Innan kvällen så kan du simma i det stilla vattnet som är fri från krokodiler, eller så kan du bara ta det lugnt vid sjökanten och insupa den fantastiska atmosfären.

På grund av den höga höjden så är klimatet uppfriskande milt och på kvällen så kan det till och med bli lite kyligt. Men Lake Bunyonyi är onekligen en av Ugandas mest måleriska och bildsköna platser.

 

DAG 9: UTFORSKA LAKE BUNYONYI

Vilken fantastisk känsla att vakna upp med en panoramavy över den serpentinformade sjön och den höga klara luften som detta rogivande område bjuder på! Efter en härlig frukost så beger vi oss ut på sjön igen och upptäcker några av de andra småöarna. Vi går iland med jämna mellanrum och gör korta vandringar på någon av dessa öar och längs de böljande och gröna kullarna som omger sjön.

Vi återvänder därefter till ”vår ö”, Itambira island, där vi avslutar dagen med middag och spenderar vår sista natt på denna oförglömliga plats.

 

Dag 10: UTFORSKA LAKE BYNYONYI MED OMNEJD

Efter önskemål från tidigare resenärer så har vi lagt in en extra dag i Lake Bunyonyi med ett helt tomt dagsprogram. Omgivningarna är så spektakulära att det är värt en heldag till på denna plats. Det finns bland annat möjligheter till att besöka Batwapygmeerna, vandra i närliggande Mgahinga Gorilla nationalpark, besöka en skola för hemlösa barn (är en emotionell upplevelse men rekommenderas varmt), eller bara ta det lugnt vid sjön. Har ni några specifika önskemål angående utflykter så kan ni berätta om dem innan avresa så kommer vi på landofhope att göra allt för arrangera dem.

(Observera att alla aktiviteter som medför transport och guide under den här dagen ej är inkluderade och bekostas av resenären).

 

DAG 11: LAKE BUNYONYI TILL KIGALI

Efter frukost så säger vi farväl till magiska Lake Bunyonyi och påbörjar vår färd mot Rwanda och Kigali. Till skillnad från den långa resan från Entebbe så tar färden till Kigali endast 2-3 timmar och vi transporterar er givetvis till flygplatsen eller angivet hotell om ni planerar att stanna längre i Afrika.

I Kigali så skiljs du och dina guiders vägar. Säg farväl till varandra, reflektera och låt tankarna sväva tillbaka över ett fantastiskt äventyr. Dröm dig tillbaka till tio oförglömliga dagar, innan du långsamt vaggas till sömns av bilder från en episk färd genom ett land som med all rätt kallas för Afrikas pärla.

 

 

 

Kommentarer inaktiverade.