• Senaste nytt

RESEBESKRIVNING

”En spirituell pilgrimsfärd genom de vita molnens rike, safirblåa sjöar och guden Shivas kupolformade boning”

Det finns ett enkelt tibetanskt ordspråk som säger ungefär så här: ”Ju mer du reser, desto mer kommer du att se och höra”.

Att just resa, är inte helt okomplicerat i detta väldiga land, som till ytan är större än halva Europa. Landet har varit ockuperat sedan 1950 av det kinesiska kommunistiska styret. Sedan dess så har övermakten i norr infört kraftiga reserestriktioner för turister och idag så är det endast möjligt att upptäcka landet genom auktoriserade resebyråer.

Just svårighetsgraden i att röra sig genom detta minst sagt fascinerande rike har omgärdat det med en aura av mystik och otaliga myter. Den unika buddhistiska kulturen i kombination med kanske världens mest spektakulära geografi som bland annat omfattar världens högsta berg, världens högsta platå, milsvida slätter och sandöknar, safirblåa insjöar stora som hav, och fyra av världens största floder som slingrar sig genom världens tak har utgjort en tacksam bakgrund för denna mytbildning.

Men faktum är att det fortfarande finns orörda områden inom denna gigantiska landareal, som ingen människa ännu har beträtt. De mest otillgängliga bergstrakterna har än i dag fått stå orörda, och det är i sig unikt i dessa globaliseringstider.

Vi kommer under vår rundresa i Tibet att färdas från Nepals huvudstad, Kathmandu, till den tibetanska gränsen, vidare västerut genom den tibetanska landsbygden mot Asiens heligaste berg, Mount Kailash och den lika vördade sjön Lake Manasarovar som också är världens högst belägna insjö. För hinduer och buddhister så är en komplett pilgrimsvandring runt det kupolformade berget en av de heligaste handlingar som man kan utföra och renar kroppen från synder under en hel livslängd. Enligt den hinduiska myten så är den snöklädda toppen hemvist för guden Shiva.

Dricker man från den safirblåa sjön så renar man kroppen från synder under hundra livslängder. En varning bör dock utfärdas då en sådan handling för oss västerlänningar brukar leda direkt till närmsta toalett!   Du kommer också att få bekanta dig med den unika tibetanska kulturen som kämpar för sin existens, där den kinesiska politiken marginaliserar och utarmar lokalbefolkningen.

upptäck ett land med naturliga och storslagna underverk, möt gästvänliga människor med en urgammal och fascinerande tradition.

Ett tips från oss på landofhope, läs på, bekanta dig med Tibets historia och landets nuvarande situation, skaffa dig en uppfattning om denna fantastiska plats på jorden innan du ger dig av.

Vi på landofhope stödjer Tibets kamp för självständighet, och vi tror att mer kunskap om detta till viss del glömda rike är nyckeln till en framtid i frihet.

Eller så följer du hans helighet Dalai Lamas enkla men visa ord:

”Res till Tibet och se så många platser du kan, berätta sen för världen om dem”.

Välkommen till ett land med en storslagen geografi, naturliga  underverk, gästvänliga människor och en urgammal och fascinerande tradition, välkommen till  Tibet..Juvelen i lotusblomman.

 

Kommentarer inaktiverade.