• Senaste nytt

PRAKTISKT

  • NÄR KAN MAN ÅKA

Vi har avgångar från början av april till slutet på oktober. Då är vädret förvånansvärt milt, även på de högsta partierna av den tibetanska högplatån. Men vädret är oförutsägbart och kan snabbt växla mellan brännande hetta till vinande vind och korta regnskurar. Det är främst under sommarmånaderna och monsunperioden som det kommer mest nederbörd. Men den tibetanska högplatån är betydligt torrare än exempelvis Nepal och lämpar sig därför utmärkt som destination även under juni, juli och augusti.

 

 

  • VÅRA SAMARBETSPARTNERS

Vi samarbetar enbart med lokalt förankrade gräsrots-organisationer och företag som på något sätt bedriver en verk-samhet som förbättrar det samhälle vi och dem verkar i. Tillsammans med vår samarbetspartner i Nepal så bedriver vi bland annat ett volontärprojekt i Gurhkaregionen där man som volontär har möjlighet att arbeta och undervisa i en skola och på det sättet bidra till en positiv utveckling. Läs mer om projektet under våra volontärresor.

Våra guider och bärare har alla mångårig erfarenhet av högaltituda expeditioner och sätter alltid säkerheten i främsta hand. Alla som vi samarbetar med är försäkrade och arbetar under statligt styrda lagar och regler.

 

  • ANSVARSFULL TURISM

 

Att resa är ett både ett privilegium och en fantastisk möjlighet till otroliga upplevelser, men det ställer också krav på dig som resenär.

En bra grundregel som vi på landofhope försöker förhålla oss till är att ”ge mer än du tar” när du är ute och reser i främmande länder. Denna grundregel kan man såklart adaptera även i sin vardag här hemma.

Nedan följer några praktiska tips som man bör tänka på under sin resa i Tibet och Nepal för att resan ska ha så låg verkningsgrad på miljön och dess omgivning som möjligt.

 

  • I Tibet och Nepal och framförallt i bergsregionerna där många tusen vandrare passerar varje år är avskogning det absolut största miljöproblemet. Veden används främst för att laga mat och värma frusna turister i dess tehyttor på kvällarna. Försök synkronisera era måltider tillsammans så att er värd kan laga all mat samtidigt. Som substitut till ved så använder man jakspillning i kaminen för att värma tehusen. Den har lägre verkningsgrad, men är betydligt mer miljövänlig. Respektera det utan några påtryckningar gentemot värden eller guiden. Ta på dig en extra tröja istället.

Undvik varmvattendusch om det inte värms upp med solceller eftersom även det värms upp med ved.

  • Om du ser skräp liggandes på marken, var snäll och ta upp det, och be dina vänner och följeslagare att göra likadant.
  • Ta bort din flygtag från väskan direkt om du vandrar i Everestregionen landar i Lukla. Du kommer se många sådana ligga och skräpa på marken, framförallt under den första dagen.
  • Be värden i något av tehusen att koka vatten och häll över i din flaska istället för att köpa plastflaskor längs rutten.
  • Behöver du utföra ett större behov, förflytta dig en bit från leden, gräv sedan ner både papper och exkremiteter i marken.
  • Ta med dig allt som du släpar upp!
  • Kommunicera, integrera och framförallt respektera alla människor och djur som du stöter på under ditt äventyr.

 

Kommentarer inaktiverade.