• Senaste nytt

DAG FÖR DAG

DAG 1: ANLÄND TILL KATHMANDU OCH NEPAL

Du anländer till Tribhuvan internationella flygplats. Där blir du hämtad av vår lokala reseledare som kommer köra dig till Eco Resort hotell, ett exklusivt boutique-hotell i hjärtat av Kathmandu. På kvällen kommer du att njuta av en härlig middag på en traditionell nepalesisk restaurang samtidigt som du får träffa din guide under vandringen.

 

DAG 2: GUIDAD STADSVANDRING I KATHMANDU

Idag så kommer du att få uppleva en fascinerande guidad stads-vandring genom Kathmandus slingrande gränder, heliga tempel och buddhistiska helgedomar. Staden är ett myllrande vimmel, men en fröjd för äventyrliga sinnen. Durbar Square, det heliga hindupalatset Pashupati Nath och det berömda aptemplet Swayambhu Nath är några av de berömda sevärdheter som du kommer att besöka. Du kommer också gå igenom ditt kommande äventyr tillsammans med din guide under eftermiddagen. På kvällen laddar du på egen hand inför morgondagen.

 

DAG 3: FLYG KATHMANDU TILL LHASA 3680 m

Idag så flyger vi till vår startdestination, Lhasa, Tibets huvudstad.

Flyget avgår 09.30 och vid klart väder så kommer du att få en försmak på ditt kommande  äventyr när vi passerar  över världens mäktigaste bergskedja. Lhasa ligger på 3680 meter över havet så du kommer med all säkerhet att känna av höjden. Idag så tar vi det bara lugnt och om man vill så kan man upptäcka denna legendariska stad på egen hand.

Övernattning på trestjärniga New Mandala hotell i centrala Lhasa.

 

DAG 4: SIGHTSEEING I LHASA

Idag besöker vi ett av de arkitektuella underverken i världen. Det storslagna och världsberömda Potala-palatset. Det påbörjades 1645 och fyra år senare så flyttade den dåvarande femte Dalai Laman in i palatset. Det är en både mäktig och spöklik byggnad med gigantiska tomma salar som påminner om att den nuvarande Dalai Lama tvingades att fly från sitt hem under den kinesiska invasionen.

Vi besöker också det uråldriga Jokhang-templet med den tunga lukten av jaksmör som hänger i luften och närliggande Barkhor-marknaden som är berömt för sina tibetanska hantverk och antika föremål.

Övernattning på New Mandala hotell.

 

DAG 5: SIGHTSEEING I LHASA

Efter frukost så besöker vi Tibets största kloster, Drepungklostret som ligger ca 8 km utanför centrala Lhasa. På eftermiddagen så har du möjlighet att ytterligare upptäcka denna fascinerande och historiska stad på egen hand, eller så tar du det bara lugnt och laddar inför morgondagens första cykeletapp.

Övernattning på New Mandala hotell.

 

 

DAG 6: LHASA TILL KHAMBA PASSET 3700 m, 85 km

Äntligen, första dagen på ditt episka transhimalaya-äventyr!

Vi lämnar Lhasas bebyggelse och cyklar längs Tsangpo floden tills vi når foten av Kambapasset. Första dagens cykling är ganska platt och en lagom start på din färd genom världens mäktigaste bergskedja. När du efter ca sextio kilometers cykling når fram till lägret så är tälten uppslagna och maten strax serverad.

Övernattning i tält.

 

 

DAG 7: KAMBA PASSET TILL YAMDRUK SJÖN 4490 m, 55 km

Idag så väntar den första tuffa stigningen och en av de mest krävande dagarna under hela vår resa då vi ska ta oss över Kamba passet. Vägen slingrar sig likt en orm längs berget innan vi når den högsta punkten på 4794 m. Toppen är dekorerad med hundratals färgglada böneflaggor som sliter i vinden, och vyn här uppe är minst sagt dramatisk med bland annat Mount Nojin Kangtang med sina 7191 meter som tornar upp sig i fjärran. Därefter bär det neråt igen, vi fortsätter längs Yamdruk sjön där vi efter en tuff dag till slut når vårt läger. Njut av den magnifika omgivningen och utsikten över den turkosfärgade sjön.

Övernattning i tält.

 

 

DAG 8: YAMDRUK SJÖN TILL KARO PASSET 4750 m, 54 km

Vi lämnar den vackra sjön bakom oss, och fortsätter genom en ravin och upp till foten av nästa pass, Karo passet, där vi slår läger för natten.

Övernattning i tält.

 

DAG 9: KAROPASSET TILL GYANTSE 3980 m, 79 km

Idag så ska vi kämpa oss upp för en av resans högsta punkter, toppen av Karo passet på 5010 meter. Det kommer att bli en både mental och fysiskt krävande utmaning. Stigningen går genom ett femtiotal hårnålskurvor och det kommer att ta oss drygt fyra timmar innan vi kan blicka ut över dalgången. Din belöning blir en magisk vy över snötäckta toppar och glaciärsjöar på över sextusen meters höjd i när du svettig och utmattad når toppen. Därefter så rullar vi neråt igen mot staden Gyantse där du kan njuta av ett trestjärnigt hotell i stadens centrum.

Övernattning på Gyantse hotell.

 

DAG 10: GYANTSE TILL SHIGATSE, 3860 m, 85 km

Vi börjar dagen med ett besök i det vackra Palkhor klostret och de gamla delarna av Gyantse. Därefter så väntar en lång men asfalterad och lätt cykeltur till Tibets näst största stad, Shigatse.

Övernattning på Shigatse hotell.

 

DAG 11: SHIGATSE TILL GYACHUNG KLOSTRET 4100 m,

75 km

Vi lämnar Shigatse och cyklar över två lättare bergspass och genom ett antal mindre tibetanska bergsbyar. Vi passerar det isolerade Gyachung klostret och slår läger en liten bit därifrån.

Övernattning i tält.

 

DAG 12: GYACHUNG KLOSTRET TILL LHATSE 3860 m, 95 km

Vi fortsätter vårt äventyr genom undersköna och pittorska dalgångar, innan vi når foten av Yulong passet. Vi trampar oss upp för den 4520 meter höga toppen innan vi rullar neråt igen mot staden Lhatse. Precis innan vi når staden så passerar vi ett antal varma källor. Vi passerar Lhatse och slår läger ca 10 km senare.

Övernattning i tält.

 

DAG 13: LHATSE TILL SHEGAR 4200 m, 75 km

Idag så har vi för första gången chansen att få en blick över världens högsta berg, Mount Everest. Vi cyklar genom en ganska platt dalgång med fantastiska naturscener över det magnifika Lakpa passet.Vi passerar genom små präriebyar innan vi når Shegar, ett populärt mellanstopp för dem som är på väg till Everestregionen.

Övernattning på Quomolongma hotell.

 

DAG 14: SHEGAR-PANG PASSET-RONGBUK VALLEY 4200 m, 67 km.

Vi viker av från Lhasa-Kathmandu highway och tar sikte mot världens högsta topp. Först så tar vi oss upp längs en 20 km lång stigning med totalt 42 hårnålskurvor innan vi når toppen av Pang passet på 5150 m. Vi stannar och njuter av en av de mest magnifika bergsvyer man kan tänka sig med utsikt över Makalu 8463 m, Shishapangma 8012 m, Cho Oyu 8210 m Lhotse 8516 m och inte minst, Mount Everest 8850 m. Vår muskler och lungor skriker efter syre men den surrealistiska synen över världens högsta berg får en lätt att glömma smärtan. Därefter väntar en välkomnande nerförsbacke i knappt 20 kilometer till Rongbuk dalen där vi slår läger.

Övernattning i tält.

 

DAG 15: RONGBUK TILL RONGBUK KLOSTRET 5150 m, 35 km

Efter två veckor med en snitthöjd på 4000 meter över havet så har dina lungor börjat anpassa sig till den begränsade syremängden. Idag så tar vi oss via en något kuperad led längs Rongbuk dalen, tills den majestätiska synen av Mount Everest uppenbarar sig framför våra ögon. Vi slår läger vid Rongbuk klostret på 5150 meter över havet, med en oförglömlig utsikt av världens högsta berg som är svårt att slita sig från. Vi kommer att stanna här under de två följande nätterna.

Övernattning i tält.

 

DAG 16: RONGBUK KLOSTRET TILL MOUNT EVEREST BASE CAMP 5150 m, 8 km

Idag så ska vi ta oss upp till Mount Everest basläger, eller Chomolungma, som tibetanerna kallar världens högsta topp, på den tibetanska sidan. Det finns ett motsvarande i Nepal som på grund av att det är betydligt mer lättillgängligt besöks av långt fler människor än den tibetanska motsvarigheten. Du kommer med andra ord inte behöva trängas med horder av turister på denna andäktiga plats. Vi kan välja mellan att cykla, vandra eller till och med rida upp till lägret som befinner sig 8 km från klostret. Här har du en än mäktigare syn av den vindpinade och snötäckta toppen. För många är detta den stora höjdpunkten på resan. Ta tid för kontemplation och meditation innan vi återvänder till vårt läger.

Övernattning i tält.

 

DAG 17: RONGBUK KLOSTRET TILL TINGRI 4340 m, 76 km

En sista närbild på Mount Everest, därefter så fortsätter vårt transhimalaya-äventyr vidare längs en något ojämn och stenig led, innan vi viker av och tar en genväg in bland bergen. Vi tar oss igenom en vackert belägen dalgång innan vi når det lilla samhället Tingri.

Övernattning i tält.

 

DAG 18: TINGRI TILL LALUNG PASSET 4990 m, 75 km

Dagen börjar med en relativt platt cykelsträcka på ca 45 km. Därefter börjaren en tuff stigning uppför Lalung passet. Du börjar bli bortskämd nu, men vyn är som alltid obeskrivlig när man står överst på ett pass, med främst Shishapangma 8012 m, som närmsta granne.

Vi övernattar i en dalgång mellan två pass.

Övernattning i tält.

 

DAG 19: LALUNGPASSET TILL ZHANGMU 2300 m, 117 km

Gör dig redo för en sista kraftansträngning och distansmässigt den längsta cykeldagen! Vi klättrar upp för det mäktiga Tzang passet på 5050 meter, de vita topparna längs den himalayanska bergskedjan radar upp sig som ett gnistrande pärlband när du når toppen.

Därefter så bär det bara neråt, då vi inleder vår färd längs vad som brukar kallas världens längsta nerförsbacke! Vi susar ner längs Friendship highway, och när vi når staden Nyalam så kommer du att märka att vegetationen långsamt börjar skönjas igen. Vi fortsätter förbi ett oräkneligt antal vackra vattenfall som kastar sig ut likt kaskader från bergväggarna innan vi når gränsstaden Zhangmu.

Detta är vår sista dag i Tibet.

Vi övernattar på Zhangmu hotel.

 

DAG 20: ZHANGMU TILL DHULIKHEL 1600 m, 97 km

Efter gränskontroll och med lite vemod i bröstet så lämnar vi den tibetanska mäktiga geografin, den fascinerande kulturen och de vänliga människorna bakom oss, då vi passerar gränsen som tar oss tillbaka till Nepal. Därefter fortsätter vi vidare mot Kodari, vägen slingrar sig neråt i knappt 50 km tills vi når Dolalghat. Sedan väntar en jämförelsevis lätt stigning innan vi når den lilla staden Dhulikhel.

Den tropiska värmen kommer kännas som balsam för dina möra muskler.

Övernattning på Dhulikhel Lodge Resort

 

DAG 21: DHULIKHEL TILL KATHMANDU 1325 m, 35 km

Vi inleder sista dagen med en stor frukost vid soluppgången och en sista spektakulär panoramabild från världens mäktigaste landskap!

Sista dagens korta cykeltur är en ren njutning då vi susar nerför den gröna och bördiga Kathmandudalen. Vi stannar till vid berömda  Bhaktapur och besöker några av stadens äldsta och vackraste tempelbyggnader, innan vi rullar in genom Kathmandus kaotiska och slingriga gränder igen.

Vi firar detta episka och oförglömliga äventyr tillsammans med guide och resten av crewet för en avskedsmiddag på Rum Doodle Bar. Skratta, dela dina minnen, förbanna de där värsta backarna, skåla och se tillbaka på en resa som definitivt kommer att sätta ett outplånligt intryck i både sinne och själ.

Övernattning på Thamel Eco Resort.

 

DAG 22: TRANSFER FRÅN KATHMANDUS FLYGPLATS

Vi säger farväl till Kathmandu och bergen. Transfer tillbaka till flygplatsen ingår givetvis. Vill du stanna kvar i Kathmandu och Nepal för vidare äventyr så får du såklart göra det.

Ta gärna en titt på våra övriga äventyrsresor eller volontärprojekt i detta spännande land.

 

Kommentarer inaktiverade.