• Senaste nytt

RESEBESKRIVNING

”Upplev världens högsta platå, en unik kultur och en mytisk stad..upplev de vita molnens rike..upplev Tibet”

Det finns ett enkelt tibetanskt ordspråk som säger ungefär så här: ”Ju mer du reser, desto mer kommer du att se och höra”.

Att just resa, är inte helt okomplicerat i detta väldiga område, som till ytan är större än halva Europa. Landet har varit ockuperat sedan 1950 av det kinesiska kommunistiska styret. Sedan dess så har övermakten i norr infört kraftiga reserestriktioner för turister och idag så är det endast möjligt att upptäcka landet genom auktoriserade resebyråer.

Just svårighetsgraden i att röra sig genom detta minst sagt fascinerande rike har omgärdat det med en aura av mystik och otaliga myter. Den unika buddhistiska kulturen i kombination med kanske världens mest spektakulära geografi som bland annat omfattar världens högsta berg, världens högsta platå, milsvida slätter och sandöknar, safirblåa insjöar stora som hav, och fyra av världens största floder som slingrar sig genom världens tak har utgjort en tacksam bakgrund för denna mytbildning.

Men faktum är att det fortfarande finns orörda områden inom denna gigantiska landareal, som ingen människa ännu har beträtt. De mest otillgängliga bergstrakterna har än i dag fått stå orörda, och det är i sig unikt i dessa globaliseringstider.

Vi kommer under vår rundresa i Tibet att färdas från Nepals huvudstad, Kathmandu, till den tibetanska gränsen, vidare över världens högsta platå med pass som tar oss över femtusen meter upp mot himlen. Du kommer att få uppleva hisnande bergsvyer med utsikt över bland annat världens högsta berg, Mount Everest, och en rad andra episka giganter som sträcker sig mer än åttatusen meter över havet.

Du kommer också att få bekanta dig med den unika tibetanska kulturen som kämpar för sin existens, där den kinesiska politiken marginaliserar och utarmar lokalbefolkningen. Besök Potalapalatset, känn historiens vingslag i den spöklika byggnaden som den nuvarande Dalai Lama 1959 tvingades fly ifrån under den kinesiska invasionen. Vandra längs huvudstadens gator och gränder, upptäck ett land med naturliga och storslagna underverk, möt gästvänliga människor med en urgammal och fascinerande tradition.

Ett tips från oss på landofhope, läs på, bekanta dig med Tibets historia och landets nuvarande situation, skaffa dig en uppfattning om denna fantastiska plats på jorden innan du ger dig av. ´

Vi på landofhope stödjer Tibets kamp för självständighet, och vi tror att mer kunskap om detta till viss del glömda rike är nyckeln till en framtid i frihet.

Eller så följer du hans helighet Dalai Lamas enkla men visa ord:

”Res till Tibet och se så många platser du kan, berätta sen för världen om dem”.

Välkommen till Juvelen i lotusblomman..välkommen till Tibet!

Kommentarer inaktiverade.