• Senaste nytt

DAG FÖR DAG

DAG 1: KATHMANDU-ZHANGMU-NYALAM 3700 m, 6-7 tim

Du blir hämtad kl 05.30 från ditt hotell i Kathmandu för avfärd mot Kodari vid den nepalesiska/tibetanska gränsen och sedan vidare mot Zhangmu. Efter att vi har klarat av alla immigrationsformaliteter så fortsätter vår resa mot Nyalam med Bhote Koshi-floden som vår ständiga följeslagare. Vi färdas genom en djup dalgång med några verkligt spektakulära vattenfall längs bergväggarna. Vi övernattar i Nyalam.

 

DAG 2: NYALAM-TINGRI-LATHSE 4350 m, 3 tim

Vi färdas längs Friendship highway genom Neylam-passet med spektakulära vyer över Jugal Himal vid den nepalesiska gränsen. Sedan fortsätter vi över Lablunga-passet och när vi till slut når högsta punkten (5050 m) så kan du njuta av ett av Himalayas mest dramatiska scener där du har en magisk utsikt över bland annat  Xixapangma (8,027m) Makalu (8,464m), Lhotse (8,516), Cho Oyu (8,201m) och världens högsta berg, Mt. Everest (8,848m). Du kommer att känna av den tunna och kalla bergsluften.

Övernattning i Lhatse.

 

DAG 3: LHATSE TILL XIGATZE 3840 m, 4-5 tim

Idag så har vi en lång bilfärd österut mot staden Xigatse, Tibets näst största stad. Utanför staden så ligger det berömda klostret Tashilhumba där den kontroversiella kinesiska Panchen Lama har sitt säte. Vi övernattar på ett hotell i stadens centrum.

 

DAG 4: XIGATSE TILL GYANTSE 3950 m, 2,5 tim

Vi gör ett besök på det 70 000 kvadratmeter stora klostret. Byggnaden är ett av de mest välbevarade i Tibet och en rundtur genom den kolossala stenfästningen är en intressant upplevelse. Vi tar också en vandring genom stadens basar där du bland annat kan handla autentiska Tibetanska hantverk. Därefter fortsätter vi vår resa mot den lilla men historiska staden Gyantse vid Nyang Chu-floden. På 1500-talet så var staden huvudsäte för ett mindre kungarike och senare en viktig handelsdestination mellan brittiska Indien och Tibet. Vi besöker Gyantse Kumbum, Tibets största chörten (stupa).

Vi övernattar på hotell i stadens centrum.

 

DAG 5: GYANTSE TILL LHASA 3650 m, 4-5 tim

Vi fortsätter vår färd österut över de mäktiga Karo La (5010 m) och Kampala-passen (4794 m). Karo La-passet klättrar mellan två imponerande bergstoppar, Nozing Khang Sa (7223 m) och Ralung (6236 m). Därefter så kommer vi att runda Yamdrok Tso, en vackert turkosfärgad sjö, och när vi passerat Kampala-passet så kan vi skymta Lhasa-dalen uppe i norr. Innan vi når Tibets huvudstad så kommer vi också att passera över den heliga floden Brahmaputra. Vi checkar in på vårt hotell i Lhasa och bekräftar även våra flygbiljetter till Kathmandu.

 

DAG 6: SIGHTSEEING I LHASA

Idag besöker vi ett av de arkitektuella underverken i världen. Det storslagna och världsberömda Potala-palatset. Det påbörjades 1645 och fyra år senare så flyttade den dåvarande femte Dalai Laman in i palatset. Det är en både mäktig och spöklik byggnad med gigantiska tomma salar som påminner om att den nuvarande Dalai Lama tvingades att fly från sitt hem under den kinesiska invasionen.

Efter denna omtumlande upplevelse så besöker vi Tibets största kloster, Drepungklostret som ligger ca 8 km utanför centrala Lhasa.

Därefter så tar vi en rundtur i Lhasas centrala delar och upptäcker staden på egen hand.

Övernattning i Lhasa centrum.

 

DAG 7: SIGHTSEEING I LHASA MED OMNEJD

Vi besöker bland annat det berömda och vackra Norbulingka-palatset som tjänade som Dalai Lamas sommarresidens mellan 1780 till 1959. Vi besöker också det uråldriga Jokhang-templet med den tunga lukten av jaksmör som hänger i luften och närliggande Barkhor-marknaden som är berömt för sina tibetanska hantverk och antika föremål.

Övernattning i Lhasa.

 

DAG 8: LHASA TILL KATHMANDU, 70 min flygtur

Det är dags att säga farväl till detta magiska, mytiska och fascinerande land. Efter frukost så åker vi till flygplatsen för en flygresa över världens mäktigaste bergskedja, Himalaya, tillbaka till Kathmandu. Speja ut över de snötäckta topparna samtidigt som du reflekterar över de senaste dagarna och upplevelserna. Blicka tillbaka på en resa och ett minne för livet.

Om du planerar att stanna fler nätter i Kathmandu så ingår givetvis transport från Kathmandus flygplats till ditt hotell.

Ta gärna en titt på våra övriga äventyrsresor eller volontärprojekt i Nepal.

 

Kommentarer inaktiverade.