• Senaste nytt

RESEBESKRIVNING

”Åttatusenmeterstoppar, gnistrande sjöar och en vandring till gudarnas boning”

Annapurna är det mest besökta området för vandrare i hela Nepal. Rivaliteten med Everestområdet är stark, men Annapurna har den uppenbara fördelen att den inte är beroende av inrikesflyg som med jämna mellanrum ställer till det för turisterna på grund av det oförutsägbara vädret. Färdvägen går längs med slingrande vägar, förbi och över floder och genom små pittoreska samhällen på den nepalesiska landsbygden tills du slutligen når Nepals näst största stad Pokhara.  Staden är rent visuellt landets vackraste, med ett flertal gnistrande sjöar, vattenfall och färgrika buddhisttempel som ramar in den gamla staden. Här inleder du en vandring som betraktas som ett av de vackraste på hela jordklotet. Trots den kraftiga turisttillströmningen så är alternativen fler än exempelvis i Everestregionen och vildmarkskänslan är mer påtaglig. Leden slingrar sig brant uppåt genom tät och vildvuxen rhododendron, ek och bambuskog, med en flora och fauna som fyller dina sinnen med sprakande färger, framförallt när den blommar ut sin fulla vårskrud mellan mars och maj.

Annapurna är mindre skyddat från den årliga monsunen och får därför betydligt mer nederbörd än sina östliga grannar. Glaciärer med is och snö kantar dalgångarna och bergväggarna under större delen av året och förvandlar leden till en omöjlig passage under vintermånaderna. Vårt mål, Annapurna sanctuary/baslägret ligger som en gigantisk amfiteater mitt i världens mäktigaste bergskedja med åtta toppar över sjutusen meter som omringar dig i alla dess väderstreck. Detta är helig plats för lokalbefolkningen och ett ”hem för gudarna” .

Lite thrillerfakta: Annapurna I är ökänt bland klättrarkretsar och beskrivs som det allra svåraste berget i hela världen att bestiga. Berget har en fatal statistik med över fyrtio procent omkomna av de som genom åren har försökt nå toppen. ”Hem för gudarna” får en verklig innebörd på denna mäktiga plats.

 

Kommentarer inaktiverade.