• Senaste nytt

RESEBESKRIVNING

”Dramatiska dalgångar, världens tredje högsta berg, vild djungel, och en mytomspunnen flod..österns juvel”

Tamurfloden, eller ”österns juvel” som den också kallas, bjuder på Nepals och ett av världens mest avlägsna, dramatiska och exotiska forsränningsäventyr. Floden har sin källa vid mäktiga Mount Kanchenjungas glaciärfyllda sluttningar, världens tredje högsta berg, och slingrar sig sedan vidare söderut genom ett av Himalayas mest otillgängliga och outforskade områden. Sedan fortsätter den vidare mot Terai, där Nepals låglänta djungel och slättlandskap tar vid, innan den sammansluter med Sun Kosi nära den indiska gränsen.

Om du är ute efter ett storslaget äventyr dit få västerlänningar sätter sin fot, där vildmarken fortfarande är just vildmark, och om du vill kombinera detta äventyr med det bästa två världar, fyra dagars trekking i magiska Himalaya och sex dagar forsränning på en av de mest mytomspunna raftingfloder som finns, då är denna episka upplevelse något för dig.

Vi inleder vår resa med en lång nattlig färd österut mot Dharan Bazaar som vi når tidigt på morgonen. Här stannar vi för frukost innan färden fortsätter mot Basantapur. Den sista etappen tar ca tre timmar och från ditt bussfönster har en perfekt vy över några av Nepals mest otillgängliga bergstrakter.

Från Basantapur så vandrar vi upp längs ett av Himalayas minst besökta områden. De bekväma tehyttorna som radar upp sig längs de flesta av Nepals vandringsleder lyser med sin frånvaro och det håller samtidigt massturismen på behörigt avstånd. Men östra Nepal är verkligen en glömd juvel! Du har bland annat en magisk utsikt över världens högsta, tredje högsta och femte högsta berg, Mount Everest, Mount Kanchenjunga respektive Mount Makalu.

Forsränningen på Tamurfloden är en av de mest utmanande och den enda av de floder som vi har i vårt program där vi rekommenderar att man har tidigare erfarenhet av rafting tidigare.

Här finns ingen ”smekmånad”, raftingen rivstartar med fantastiska klass fyra forsar direkt.

Färden startar uppe i bergen och är en adrenalinpumpande resa som domineras av just klass fyra forsar men vid några enstaka partier så går det även upp till klass fem och som kommer få ditt hjärta att rusa på det där underbart ljuva sättet där din vardag kommer att blekna bort och försvinna i ett dunkelt töcken. Då är det bara här och nu som gäller! Vi fortsätter söderut mot Terai och den låglänta djungeln, innan vi når Chatra, strax norr om den indiska gränsen.

Längs flodkanterna så sträcker breda och oförstörda sandstränder ut sig och det är här vi slår läger för natten. Efter några timmars härlig forsränningsaction så är det en underbar plats att koppla av på och en möjlighet få ner pulsen en aning igen.

Det är alltid en speciell upplevelse när mörkret långsamt faller och det enda som lyser upp är den stjärnbeströdda himlen, och det enda som hörs är det svaga rogivande bruset från vattnet. Civilisationen kommer kännas som en evighet ifrån!

Det här är ett äventyr som bjuder på en sällsam mix av magisk vandring i ett av Nepals mest mytiska områden, underbart härlig forsränningsaction, och avkoppling på en avlägsen och unik plats på vår planet!

Kommentarer inaktiverade.