• Senaste nytt

RESEBESKRIVNING

”Drömlika dalgångar, det uråldriga Tamangfolket och Tsergo Ris böneflaggprydda topp”

När ditt plan börjar närmar sig Kathmandu och Tribhuvan internationella flygplats så kommer din blick med automatik dras till de spektakulärt snöklädda, taggiga bergsformationerna som tornar upp sig likt jättar mot den oftast klarblå himlen norr om den bördiga Kathmandudalen. Det som dina ögon har upptäckt är delar av Ganesh, Jugal Himalaya och Langtang, en försmak av världens största och mäktigaste bergskedja, Himalaya.

De är alla relativt lättillgängliga från huvudstaden då de inte är beroende av oförutsägbara flygavgångar.

Istället färdas vi med jeep längs en slingrig väg genom den låglänta dalen, uppåt längs breda och frodiga bergväggar till den lilla bergsbyn Syabrubesi där vi kommer att inleda vår vandring.

Langtang grundades 1970 och var Nepals första nationalpark. Den sträcker sig från Kathmandudalen, hela vägen upp till den tibetanska gränsen. Majoriteten av befolkningen härstammar från Tamang, ett folkslag med uråldriga rötter från Tibet och präglar kulturen i de små byarna. Även en kort vandring ger en underbar insikt i den lantliga och fridfulla vardagen längs dalväggarna.

Avsaknaden av 8000 meterstoppar gör att besöksantalet från vandrare och turister inte kan mäta sig med exempelvis Everest och Annapurnaregionerna, och det i sin tur är kanske den största enskilda anledningen till att besöka just Langtang. För skönheten och de bergsscener som du kommer att få uppleva är minst lika spektakulära.

Vyn från toppen av den böneflaggprydda Tsergo Ri är inget annat än magisk. Här är chansen stor att du får bevittna och uppleva världens mäktigaste bergskedja, helt på egen hand.

Kommentarer inaktiverade.