• Senaste nytt

RESEBESKRIVNING

”Världens högsta berg, hisnande dalgångar, en legendarisk sherpakultur och vyer som slår allt”

Myternas högborg, en plats full av legender, skrönor, otaliga reseskildringar, fulländade succer och ödesdigra katastrofer. Ingen plats på jorden har haft samma magnetiska dragningskraft som världens tak, Sagarmatha i Nepal, Chomolungma i Tibet, i västvärlden mer känd som Mount Everest. Otaliga försök gjordes under 1900-talets första hälft att bestiga berget, men det var inte förrän 1953 då Nya zeeländaren Sir Edmund Hillary och Tenzing Norgay, en nepales och sherpa från den lilla byn Tengboche, (som du för övrigt kommer passera på din färd mot baslägret och Kala Pathar), lyckades ta sig ända upp till den vindpinade toppen.

Nu behöver man lyckligtvis inte ta sig hela vägen upp för att njuta av den mäktiga kolossen. Den i jämförelse lilla sidotoppen, Kala Pathar, som sträcker sig 5545 meter över havet erbjuder en magisk vy över både dess basläger (som vi också kommer besöka) och toppen på kanske moder jords största underverk.

Vandringen från Lukla, tur och retur, tar tretton dagar och för dig igenom juvelen av Nepals ståtliga bergskrona. Solu-Khumbu som området kallas på lokala tungomål, är ett naturparadis som inte har någon motsvarighet. Gröna, frodiga dalar breder ut sitt täcke under de majestätiska isklädda topparna, Dudh Kosi-floden, ryter fram och fortsätter oförtrutet att urholka en av världens djupaste raviner, byar på femtusen meters höjd, som envist trotsar våra västerländska förnuft, rhododendron som glittrar i vårskrud, och såklart det legendariska sherpafolket, som skurna för detta  landskap, hårt arbetande, men med  buddhistisk fromhet.

Du kommer inte att vara ensam, folk vallfärdar hit, men det blir garanterat ett äventyr där du med en drömsk blick och ett leende på läpparna kommer kunna utropa ett ”jag har varit där”, Mount Everest..

 

Kommentarer inaktiverade.