• Senaste nytt

DAG FÖR DAG

DAG 1: ANLÄND TILL KATHMANDU OCH NEPAL

Du anländer till Tribhuvan internationella flygplats. Där blir du hämtad av vår lokala reseledare som kommer att köra dig till Kathmandus enda verkligt ekovänliga hotell. Allt är designat för att ha så låg påverkan som möjligt på klimatet och den tegelröda interiören är i en vackert genomgående Newarstil. Hela hotellet är en plastfri zon och istället för plastflaskor så finns det rent vatten på kran som är fritt för gästerna att fylla på i sina egna buteljer. Solpaneler försörjer hotellet som är omringat av en underbar oasliknande trädgård. På kvällen kommer du njuta av en härlig middag samtidigt som du får träffa din guide under vandringen.

DAG 2: GUIDAD STADSVANDRING I KATHMANDU   

Idag så kommer du att få uppleva en fascinerande guidad stadsvandring genom Kathmandus slingrande gränder, heliga tempel och buddhistiska helgedomar. Staden är ett myllrande vimmel, men en fröjd för äventyrliga sinnen. På kvällen laddar du på egen hand inför morgondagen.

DAG 3: KATHMANDU-LUKLA 2804 m-PHAKDING 2652 m, 3-4 tim

Idag börjar vårt äventyr på riktigt. Flygningen från Kathmandu med Himalayas taggiga och snötäckta toppar under oss är ett äventyr i sig och en lagom försmak. Därefter väntar en lugn vandring på 3-4 timmar från vår den lilla bergsbyn Lukla till Phakding. Vill man sträcka ut lite mer så finns det ett vackert närliggande kloster som man kan besöka om man vill.

DAG 4: PHAKDING TILL NAMCHE BAZAAR 3440 m, 5-6 tim

Du kommer vandra genom tallskog och över hängbroar med Dudh Koshi river rytandes under dina fötter. Efter några timmar så får du en första glimt, långt långt där borta, toppen på Sagarmatha, Mount Everest. Ett par timmar senare så anländer du till Khumbudalens officiella ”huvudstad”, Namche Baazar. Det kommer kännas något surrealistiskt med banker, pizzerior och bagerier på denna i övrigt avlägsna plats.

DAG 5: NAMCHE BAAZAR

Idag får du en chans att acklimatisera dig och förbereda kroppen för kommande högre höjder. Hur man reagerar på den tunna luften är väldigt individuellt och därför är det viktigt att du berättar för våra kunniga guider hur du mår. De har många års erfarenhet av expeditioner i bergen och vet vad som bör göras om man skulle uppleva symptom på höjdsjuka. Mår du bra så rekommenderar vi att man tar en kortare vandring i närområdet eller utforskar Namche Baazars gator.

DAG 6: NAMCHE BAZAAR TILL TENGBOCHE 3870 m, 5-6 tim

Idag vandrar vi upp till Tengboche, den legendariska bergsklättraren och sherpan Tenzing Norgay födelseort. Den första som tillsammans med Sir Edmund Hillary lyckades bestiga världens högsta berg. I den här lilla byn, som bara består av ett fåtal byggnader, finns också världens högst belägna buddhistiska kloster. Ett besök rekommenderas varmt. Vandringen dessförinnan tar oss både genom skog och öppna platåer, Amu Dablams karaktäristiskt spetsiga topp tornar upp sig ovanför trädtopparna. Från Tengboche så har du en fantastisk vy över Mount Everest.

DAG 7: TENGBOCHE TILL DINGBOCHE 4360 m, 6 tim

Nu börjar landskapet bli kargare, vinden kommer riva något mer. Det mäktiga Himalaya kommer här att spänna ut sina bredaste vingar och omringa dig med åttatusenmeterstoppar i alla väderstreck. Nu kommer också den tunna luften att göra sig påmind. Under färden så passerar vi bland annat det lilla samhället Pangboche där man kan skåda kvarlevorna av en skalle som enligt sägnen ska ha tillhört den mytomspunna Yetin.

DAG 8: DINGBOCHE, ACKLIMATISERINGSDAG

Andra acklimatiseringsdagen och tid för återhämtning. Dingboche ligger i en mäktig dalgång med Dudh Khosi river slingrandes som en orm bara några meter från byn. Vi gör en kort vandring upp längs dalväggen där vi har en fantastisk vy över tre av världens sex högsta toppar, Lhotse, Makalu och Cho oyo. Därefter återvänder vi till Dingboche där vi spenderar ytterligare en natt.

DAG 9: DINGBOCHE TILL LOBUCHE 4930 m, 4-5 tim

Vi vandrar genom den storslagna och vidöppna dalen, förbi den lilla byn Phulung Karpo, där 1953 års expedition slog läger, över en träbro innan vi når Dhugla som bara består av ett fåtal tehus. Här stannar vi för lunch. Vi fortsätter sedan med fina vyer över Pumori, vandrar längs ett brett dalgolv, passerar förbi vindpinade Pherishe och trekkers aid post där det finns stationerade läkare innan vi når dagens mål, Lobuche. Här övernattar vi i en av de få lodger som finns.

DAG 10: LOBUCHE-GORAK SHEP 5170 m – MOUNT EVEREST BASLÄGER  5364 m – GORAK SHEP, 7-8 tim

Idag väntar den längsta och mest krävande vandringsdagen. Vi inleder tidigt på morgonen och tar oss långsamt upp till Thangma Riju där vi har en otrolig 360 graders vy över världens mest majestätiska bergskedja. Vi passerar förbi världens högst belägna by, Gorak shep innan vi slutligen når vårt mål, det mytomspunna Mount Everest basläger där alla Everestexpeditioner från Nepal har utgått ifrån. Här har du en fantastisk utsikt över det ökända isfallet och Khumbuglaciären. Därefter återvänder vi till Gorak Shep och spenderar natten där.

DAG 11: GORAK SHEP – KALA PATTHAR 5545 m, KALA PATTHAR – PHERISHE 4280 m, 7 tim

Ytterligare en relativt lång och tuff vandring. Men utsikten från den böneflaggprydda toppen av Kala Patthar kommer vara värd alla vedermödor då du har en oslagbar utsikt mot världens tak. Mount Everest reser sig mot himlen och är vädret klart så kommer du se de rykande stormvindarna som piskar den något osymmetriska toppen. Knappt tvåhundra meter under dina fötter så kommer Everest basläger att breda ut sig med det beryktade isfallet strax framför. Efter Kala Patthar så inleder vi vår färd neråt mot Pherishe och lite mer syrerik luft.

DAG 12: PHERISHE TILL NAMCHE BAZAAR 3440 m, 5 tim

Vi återvänder till Namche Bazaar.  Nerförslut, den syrerika luften och framförallt dina färska upplevelser kommer att få din möra kropp att snabbt piggna till igen. Vi äter en god middag, värmer oss framför kaminen och njuter av de senaste dagarnas färska och omtumlande äventyr.

DAG 13: NAMCHE BAZAAR TILL LUKLA 2800 m,  6-7 tim

Sista vandringsdagen! Passa på och njut av detta storslagna oslagbara landskap som få platser i världen kan mäta sig med. Insup, reflektera, och andas in. Magiskt är ordet.

DAG 14: LUKLA TILL KATHMANDU 35 min flygning

Idag flyger vi tillbaka till Kathmandu.  Ta farväl av dina guider och medresenärer. Upptäck huvudstadens myllrande gator på egen hand eller bara vila upp dig på hotellet. Staden har ett stort utbud av både shopping och restauranger.

DAG 15: TRANSFER

Transfer tillbaka till flygplatsen ingår. Vill du stanna kvar i Kathmandu och Nepal för vidare äventyr så får du såklart göra det. Ta gärna en titt på våra övriga äventyrsresor eller volontärprojekt i landet.

Observera att vi erbjuder och rekommenderar alla våra resenärer ett kostnadsfritt besök på Watabaran center för gatubarn under er vistelse. Väljer ni att spendera en dag på centrat så finns det möjlighet att göra det under sista dagen (dag 15) beroende på era flygtider eller dag 16 om ni väljer att stanna i huvudstaden en extra dag. Väljer ni det sistnämnda alternativet så tillkommer en kostnad för en extra hotellnatt. Priset varierar beroende på rum och period (högsäsong/lågsäsong) och vi informerar er givetvis om det specifika pristillägget innan bokning. Landofhope skänker hundra dollar från varje bokning i Nepal och du kan läsa mer om projektet här.

Kommentarer inaktiverade.