• Senaste nytt

RESEBESKRIVNING

”Öde vyer, överdådiga utsmyckade kloster, mäktiga floder och en fristad för en vibrerande kultur i ett landskap som karvats genom årtusenden av naturens hand”

Mustang är unikt. Insprängt mellan Annapurnas väldiga 8000 meters-kolosser och den tibetanska högplatån så har detta område bevarats från civilisationens tand och är utan tvekan en av de sista utposterna i vår värld där mystiken och myterna fortfarande susar i vinden, där röster och fotsteg från en svunnen tid lever och andas än i dag. Ett förbjudet kungadöme som inte öppnade för turister förrän 1992 och är än idag en av jordens mest exotiska platser. Fortfarande så lever kungadömet kvar med en regent vars förfädrar kan ledas tjugofem generationer bakåt i tiden, ända till 1300-talet. Den nuvarande kungen, Jigme Parbal Bista, har sedan Nepal blev en republik 2008 ingen formell makt men innehar fortfarande sin titel med säte i Lo Manthang som vi givetvis kommer att besöka under vår vandring.
Mustang, eller Lo, som är lokalbefolkningens egen benämning av området, tillhör världens högsta platå, den tibetanska högplatån, och majoriteten som lever här har just tibetanska rötter. Kulturen är fortfarande intakt och högst levande med den muromgärdade Lo Manthang som en av höjdpunkterna. Under färden så reser sig små medeltida oaser i form av enkla lerhus upp från de karga och väldiga vidderna. Blommande bovete täcker dalgolvet under snötäckta toppar, och buddhistiska kloster smyckar den vilda naturen med sina fresker och konstskatter.
Även om det finns några enkla tehus så är det en värld långt ifrån de mest utvecklade trekkinglederna i Nepal. Här kommer du inte att trängas med andra turister. Den här resan ger dig istället en helt oförglömlig möjlighet att vandra på stigar som få besökare har trampat på. En känsla av att ha upplevt något helt unikt. Från de inledande labyrintliknande gränderna i Chele, vidare längs en av de längsta enhetliga bergväggarna i hela Nepal, mot 1300-talsklostret i Charang och en färd tillbaka i tiden med ett stopp i kungastaden Lo Manthang, passera sedan Gekar Gompa, en av de äldsta buddhistiska klostren i hela landet innan färden långsamt återvänder neråt till Jomson igen.
Det är svårt att sätta en rättvis definition på en vandring i Mustang, men att man har varit med om något väldigt speciellt kan man vara säker på.
De vindpinade klippformationerna, jakkaravanerna och ryttarna som stormar fram genom detta uråldriga landskap har många sägner att berätta. Ta del av dem, andas in och upplev ett mytomspunnet hörn av vår jord. Du kommer inte att ångra dig.

Kommentarer inaktiverade.