• Senaste nytt

RESEBESKRIVNING

”En odyssé genom Nepal med mening, hjärta och en storslagen natur som fyller alla dina sinnen med värme och eftertanke ”

Den 25:e april 2015 klockan 11.56 så kolliderade Himalayas kontinentalplattor och orsakade den största jordbävningskatastrofen i Nepal sedan 1934 med en magnitud på 7,8 på richterskalan. Jordbävningens epicentrum var i Gorkhadistriktet, knappt 80 km öster om Nepals näst största stad, Pokhara. Bara under den första minuten så rasar de redan bräckliga byggnaderna, bostäderna och tempel över hela landet sönder och samman och lämnar kvar en nationell dammande grushög. Himalayas sluttningar skakar av sig sitt vita snötäcke och raserar byar..begraver människor och djur .
Över trettio efterskalv registrerades det första dygnet och lamslog det forna kungadömet likt ett gigantiskt gapande och blödande sår. Ett nästintill lika kraftigt skalv inträffade den 12 maj mellan huvudstaden Kathmandu och Mount Everest men på grund av det isolerade området så fick det relativt lindriga följder. Totalt uppgick antalet döda till ca 9000 och antalet skadade till 15000, men konsekvenserna av jordbävningen sträckte sig långt bortom dessa konkreta siffror.
Man beräknar att 3,5 miljoner byggnader har raserats, 1 miljon barn har förlorat sin permanenta skolbyggnad, jordbruket för 1 miljon människor behöver återställas, 1,4 miljoner är fortfarande i behov av matbistånd.
Det är främst på den avlägsna landsbygden som behovet är som störst och det är dit vi kommer att färdas förbi sceniska vyer, vilda floder, och utspridda lantliga små samhällen.
Den här resan är helt unik där vi kommer att resa österut mot Ghorkadistriktet, i hjärtat av skalvets epicentrum och den lilla byn Ghairung village. Byn blev hårt drabbad av skalvet och behöver all humanitär hjälp den kan få.
Här kommer vi att under sex omvälvande dagar bo och leva tillsammans med bybefolkningen. Du får en chans att volontärarbeta på den lokala skolan, ta del av sederna men också göra vandringar i det vilda böljande landskapet och till närliggande byar.
Har man möjlighet så får man gärna ta med sig skolmaterial, ex pennor, skrivböcker, miniräknare, fungerande laptops mm. Även varma vinterkläder, tält och filtar är högst uppskattat då många byggnader fortfarande är raserade.
Efter dessa omtumlande dagar så fortsätter vår resa förbi små byar, terrasslikande gröna kullar, till regionens huvudsäte, Ghorka Bazaar. Upptäck den historiska staden, platsen där Nepals kungadömen enades till ett rike.
Sedan fortsätter vi till Chitwan, en UNESCO-märkt nationalpark som bland annat hyser bengaliska tigrar, noshörningar, elefanter och krokodiler. Här får du en möjlighet att uppleva och vandra i Nepals låglänta djungel, åka på safari, kanotfärder och besöka ett center för elefantuppfödning.
Det här är ingen vanlig resa, det här är en totalupplevelse med hjärta och själ, där du närmar dig den nepaleska kulturen och naturen på ett unikt sätt, där du får en möjlighet att komma bort från din trygga vardag och verkligen göra skillnad för människor som kämpar för att få tillbaka sina liv och sin vardag. Så häng med landofhope, häng med på en resa som gör skillnad.

Kommentarer inaktiverade.